Preskočite na glavni sadržaj

Najavljen međunarodni znanstveni skup 'Animafest Scanner'

U sklopu 24. Animafesta, ove će se godine prvi put održati međunarodni znanstveni skup 'Animafest Scanner', na kojem će vodeći svjetski povjesničari i teoretičari animacijskih studija govoriti o temama vezanima uz ovogodišnje programe, od lutka-filma i proširene animacije do suvremene svjetske animirane produkcije i poetike Jurija Norštejna.
vrijeme: 04.06.2014.
mjesto: Zagreb
url: http://www.animafest.hr

Skup će se održati 4. i 5. lipnja u prostorijama Školske knjige, a među odabranim stručnjacima bit će i dva nestora animacijskih studija, najugledniji svjetski povjesničar animiranog filma Giannalberto Bendazzi, autor 'biblije crtanog filma' "Cartoons: One Hundred Years of Cinema Animation" i stari prijatelj festivala kao prvi dobitnik Animafestove Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije, te vodeći svjetski teoretičar Paul Wells, iz čijeg se bogatog opusa izdvaja nezaobilazna studija "Understanding Animation", najavili su danas organizatori festivala.

Prvi govornik skupa "Animafest Scanner" bit će ovogodišnji dobitnik Nagrade za izniman doprinos proučavanju animacije Marcel Jean, ravnatelj festivala u Annecyju i neumorni istraživač umjetnosti pokretnih slika.

S hrvatske strane skup će moderirati umjetnički ravnatelj Animafesta Daniel Šuljić te filmolozi Hrvoje Turković i Nikica Gilić, a organizatori ističu da će "umjesto suhoparnog akademskog okupljanja iskoristiti festivalsku atmosferu kako bi se recentni istraživački dosezi na području animacije podijelili s autorima, producentima i drugim protagonistima umjetničke prakse, ali i s mnogobrojnom publikom koju pozivaju da prati izlaganja vrsnih predavača koji osim što znaju podučiti, umiju i zabaviti slušatelje".

Skup se organizira u suradnji s ASIFA-om Austrija, uz podršku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, AG Animation Društva za medijske studije (GfM), Odsjeka za kazalište, film i medije Sveučilišta u Beču i Sveučilišta Webster u Beču. (Hina)