Preskočite na glavni sadržaj

6. kostajnički pjesnički susreti 'Milivoj Cvetnić'

Šesto izdanje pjesničkih susreta “Milivoj Cvetnić” održat će se u subotu, 22. ožujka, s početkom u 18 sati, u Hotelu Central u Hrvatskoj Kostajnici.
vrijeme: 22.03.2014. 18 h
mjesto: Hrvatska Kostajnica; Hotel Central
url: http://tzg-hrvatska-kostajnica.hr/

Društvo prijatelja knjige „Milivoj Cvetnić“ iz Hrvatske Kostajnice osnovano je s ciljem istraživanja i njegovanja književnog stvaralaštva Milivoja Cvetnića, prerano stradalog kostajničkog pjesnika.  Milivoj  Cvetnić nije imao sreću preživjeti pakao Drugog svjetskog rata, stradao je od fašističke ruke, a njegova darovitost otkrivena je 62 godine nakon njegove pogibije, objavom zbirke pjesama 'Lirika' (Disput, 2006.) i zbirke pripovijedaka 'Zaljubljena Madona' (Dora Krupićeva, 2010.).

U svom pogovoru Cvetnićevoj 'Lirici', pod naslovom 'Vječna voda', Josip Užarević je istaknuo:“Nema nikakve dvojbe da bi Cvetnićev daljnji razvitak, da ga je doživio, tekao u pravcu potpune stvaralačke zrelosti i da bi njegovo djelo, i u kvalitativnome i u kvantitativnome smislu, u hrvatskome književnom prostoru (od)igralo važnu ulogu  u razdoblju poslije Drugog svjetskoga rata.“

U znak trajnog sjećanja na tragičan kraj mladog talentiranog pjesnika Grad Hrvatska Kostajnica imenovao je Gradsku knjižnicu imenom Milivoja Cvetnića.

S namjerom da otvori prostor novoj poetskoj praksi i stvori uvjete za afirmaciju mladih pjesnika, grupa entuzijasta i zaljubljenika u pisanu riječ osniva Društvo prijatelja knjige „Milivoj Cvetnić“ koje  svake godine raspisuje natječaj za neobjavljenu knjigu pjesama, te osigurava tiskanje prvonagrađene zbirke u Biblioteci Prva knjiga. Na taj način Društvo potiče razvijanje kulture književnog stvaralaštva, osobito pjesništva kod  mladih i neafirmiranih pjesnika.

Prvi Kostajnički pjesnički susreti Milivoj Cvetnić, održani su 2009., a od tada do danas u susretima su sudjelovali  Petar Gudelj, Mile Stojić, Branimir Donat, Enes Kišević, mnogobrojni recitatori i glazbeni izvođači. 2011. je objavljen prvi natječaj na koji se prijavilo 15 mladih pjesnika, 2012. 27, 2013. 24 te 2014. čak 28 mladih pjesnika iz cijele Hrvatske.

Tako su prve zbirke objavljene Sandri Tribuson,' Šačica riječi' (2011.), Tamari Bakran, 'Mjesečevo cvijeće' (2012.),koje je ovjenčano nagradom Slavić za najbolji objavljeni prvijenac, i Alenu Tomiću, 'Ostatak dana' (2013.), a ovogodišnjem pobjedniku će Plaketa najboljeg neafirmiranog pjesnika biti dodijeljena na ovogodišnjim, šestim po redu Kostajničkim pjesničkim susretima koji će se održati  22. ožujka 2014. u hotelu Central u Hrv. Kostajnici, s početkom u 18 sati.

I ove godine svojom nazočnošću  počastit će nas jedan od ponajboljih hrvatskih pjesnika Petar Gudelj, koji je od samih početaka susreta član ocjenjivačkog povjerenstva za odabir najbolje zbirke, ali i snažna potpora ugledu i radu ovoga Društva.

Društvo je u svrhu promicanja čitanja ove godine objavilo i knjigu "To je bilo neizbježno" Sanje Bužimkić te zbog izuzetne ljepote stila i vrijednosti odabralo za objavljivanje još jednu   zbirku poezije pristiglu na ovogodišnji natječaj za objavljivanje Mirila Ivane Perice.  Knjige će biti predstavljene na ovogodišnjim susretima.

Za Društvo prijatelja knjige „Milivoj Cvetnić“: Marija Krupić, Đuro Tadić i Sanja Bužimkić