Preskočite na glavni sadržaj

Jazziana Croatica u Lisinskom

Koncert 'Jazziana Croatica' HGM Jazz orkestar Zagreb featuring Borna Šercar (bubnjevi) održat će se u nedjelju, 2. ožujka, s početkom u 20 sati, u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog.
vrijeme: 02.03.2014. 20 h
mjesto: Zagreb; KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.lisinski.hr

Promocija i afirmacija hrvatskih jazz glazbenika od samog je osnutka HGM Jazz orkestra Zagreb bila sastavni element njegove umjetničke orijentacije. Jedan od uspješnijih i značajnijih trenutaka domaćeg jazz stvaralaštva posljednjih godina svakako je pojava sastava Jazziana Croatica zagrebačkog bubnjara, udaraljkaša, skladatelja, slikara i pjesnika Borne Šercara, koji se svojom vizijom zvuka i repertoara banda dobrim dijelom naslanja na koncepciju našeg najslavnijeg jazz ansambla, Zagrebačkog jazz kvarteta, predvođenog legendarnim Boškom Petrovićem.

Šercar početkom 2009. osniva jazz kvintet Borna Šercar's Jazziana Croatica koji izvodi njegove autorske kompozicije inspirirane hrvatskom klasičnom i etno glazbenom baštinom, pa tako na dva do sada objavljena albuma 'Little Book of Notes' i 'Nehaj' osim originalnih kompozicija možemo čuti aranžmane Gotovčeva Era, Bersinih Sunčanih polja, napjeva Marjane, Marjane, od Berse uglazbljenih Nazorovih stihova Seh duš dan, dubrovačkog Linđa, obrade skladbe Bojna kontroverznog Marka Perkovića itd. Prvi nosač zvuka 'Little Book of Notes' nagrađen je 2011. prestižnom hrvatskom diskografskom nagradom „Porin“. U proljeće godine 2012. ansambl je dobio nagradu “Franjo Dugan”, za najbolji koncert održan u Salonu Očić u sezoni 2010./2011.g., na kojem su praizveli skladbu Miljenka Prohaske Intrada/Ritmico, skladanu baš za taj sastav.

Drugi album 'Nehaj' izašao je u ljeto 2012. godine, te je nominiran je u tri kategorije za “Porin” od kojih su jedan dobili za skladbu Melancholy. Zanimljivo će svakako biti čuti kako će skladbe Jazziane Croatice zazvučati u „bigbendovskom“ okruženju, a kao najbolja najava tog koncerta poslužiti će riječi nenadmašnog Boška Petrovića koje je na sebi svojstven način napisao u predgovoru albuma Little Book of Notes: „Borna Šercar pak okupivši oko sebe ovu grupu i, uopće, osmislivši ovaj projekt daleko je prevazišao ono što se po mom iskustvu, a poslije svih tih godina u jazzu!! može očekivati od jednog bubnjara!! Bravo Borna, samo naprijed i pozdravi starog!”