Preskočite na glavni sadržaj

Mapiranje rezidencija u Hrvatskoj

Pozivaju se umjetnici s iskustvom sudjelovanja u umjetničkim rezidencijama te umjetničke i kulturne organizacije koje ih organiziraju, da se uključe u mapiranje rezidencijalne prakse.
prijava: 14.03.2014
Odjel za usklađivanje kulturnih politika Ministarstva kulture želi umjetničke rezidencije staviti na agendu kulturnih politika RH, te je u tom kontekstu osmislilo 2 upitnika (za umjetnike i organizatore) kako bi se stekao uvid u aktualno stanje stvari.

Istraživanjem bi se nastojalo vidjeti u kojoj mjeri umjetnici iz Hrvatske sudjeluju u međunarodnim rezidencijalnim programima kao jednoj od najčešćih oblika umjetničke mobilnosti, te s kojim se poteškoćama u tom procesu susreću.

S druge strane pozivaju se i organizatori koji imaju iskustva u vođenju rezidencijalnih programa da se također uključe kako bi se u suradnji sa svim akterima unaprijedila međunarodna kulturna suradnja u kontekstu povećanja broja projekata suradnje te veće vidljivost domaćih umjetnika u inozemstvu.

Posebni ciljevi:
1. omogućiti kontinuiranu i sustavnu potporu rezidencijalnim programima, kako kroz stvaranje rezidencijalnih centara u Hrvatskoj, tako i kroz potporu domaćim umjetnicima za sudjelovanje na rezidencijama u inozemstvu
2. uspostaviti ravnotežu između domaćih umjetnika koji odlaze u inozemstvo na rezidencijalni program, te stranih umjetnika koji su na rezidenciji u Hrvatskoj
3. omogućiti kvalitetno umrežavanje koje će biti na korist svim uključenim dionicima: domaćinu, umjetniku, gradu /državi, sektoru, kreatorima politika / financijerima
4. potaknuti stvaranje novih modela i novih partnerstava, u kontekstu pomicanja granice između različitih umjetničkih formi, institucionalne i vaninstitucionalne umjetničke prakse, korištenja novih znanja i tehnologija

Predstavljanjem i analizom postojeće prakse umjetničkih rezidencija uspostavio bi se dijalog za razvoj unutar-resorne suradnje kao i čvršćeg povezivanja s drugim sektorima i međunarodnim institucijama, što bi se ostvarilo suradnjom poduzetničkih i kulturnih subjekata, odnosno, suradnjom unutar različitih umjetničkih područja te omogućio fleksibilniji sustav potpore koji prati dinamiku razvoja same umjetničke i kulturne scene.

Za lakše popunjavanje upitnika nudimo definiciju rezidencijalnih programa (uz otvorenu mogućnost redefiniranja): rezidencijalni program nudi umjetniku prostor i vrijeme za rad i istraživanje unutar vlastitog umjetničkog područja, a najčešće uključuje smještaj, produkcijsku potporu, izlaganje / predstavljanje.

Popunjeni upitnik molimo pošaljite na mail ivana.podnar@min-kulture.hr do 14. ožujka 2014.

Upitnik za umjetnike

Upitnik za organizatore