Preskočite na glavni sadržaj

Varaždinski Gradski muzej gostuje u Beču

Varaždinski Gradski muzej, od 4. do 17. ožujka, gostuje u bečkoj palači Porcia s izložbom 'Veliki hrvatski majstori 20. stoljeća' i izborom najboljih djela iz fundusa njegove Galerije starih i novih majstora.
mjesto: Beč, Austrija
url: http://www.gmv.hr
Izložba obuhvaća 43 slike i devet skulptura 47 autora, među kojima su najznačajniji hrvatski umjetnici 20. stoljeća. Bečka publika tako će, među ostalim, moći vidjeti djela Otona Ivekovića, Ferde Kovačevića, Miroslava Kraljevića i Slave Raškaj, koji su se školovali u Beču.

Na otvorenju izložbe, organizirane uz potporu Ministarstva kulture, kako je najavljeno, govorit će Manfred Matzka i Andrea Ecker iz Ureda saveznog kancelara Republike Austrije, hrvatski veleposlanik u Austriji Gordan Bakota i ravnatelj varaždinskoga Gradskog muzeja Miran Bojanić Morandini.

U varaždinskoj Galeriji starih i novih majstora čuva se oko 6500 djela razvrstanih u sedam zbirki, a ova je izložba, ističu organizatori, mogućnost da se bečkoj publici približe vrijedna djela hrvatskih umjetnika koja su se u varaždinskome Gradskom muzeju prikupljala od 1939. godine.

Na samom početku formiranja zbirke, navode iz tog muzeja, važnu ulogu imala je obitelj Leitner, koja je svojim donacijama i pomoći u školovanju mladih talenata omogućila Muzjeu da prikupi neke njihove rane radove. Obitelj je Muzeju darovala i nekoliko radova Varaždinca Ive Režeka, koji će na izložbi biti predstavljen sa slikom 'Kupačice'.

Muzej je kasnije otkupio i djelo Otona Ivekovića 'Djevojka' iz 1903., zatim 'Portret djevojke' Ive Dulčića, djelo Oskara Hermana 'Dvije djevojke', a početkom 70-ih grad Varaždin otkupio je nekoliko djela Miljenka Stančića.

Osamdesetih godina Galerija je obogaćena skulpturama doajena hrvatske plastike Šime Vulasa i Branka Ružića te impozantnom skulpturom Koste Angelija Radovanija 'Lijeva Dunja' i slikom Vlahe Bukovca 'Adam i Eva'.

U povodu 50. obljetnice osnutka Galerije 1989. organizirana je velika izložba 'Donacije suvremenih umjetnika' na kojoj su predstavljena djela eminentnih slikara i kipara poput Kulmera, Perića, Price, Paraća Bifela, Švaljeka, Vrkljana, Kavurić-Kurtović, Ujević, Lapuha i mnogih drugih.

(Hina)