Preskočite na glavni sadržaj

Turska i mir na Balkanu - simpozij

Istanbul Chamber of Commerce, Istanbul Commerce University i Center for Balkan and Black Sea Studies of Yidiz Technical University organiziraju simpozij na temu 'Turska i mir na Balkanu: kulturna i ekonomska diplomacija', koji se održava od 28. do 30. svibnja 2014.u Istanbulu. Prijave sažetaka primaju se do 10. ožujka.
prijava: 10.03.2014
url: http://www.us-istanbul.com
Balkanski poluotok smatra se već desetljećima regijom sukoba i ratova ('bure baruta'). Negativna se slika počela mijenjati početkom 21. stoljeća, a kao posljedica novih političkih dinamika, Balkan se sad smatra regijom u kojoj se djelomično smanjuju razmirice, a javlja se mirna koegzistencija stanovništva. Integracija balkanskih zemalja u auro-atlantske institucije imala je vodeću ulogu u ovom razvoju, no turska je vanjska politika također doprinijela poboljšanju diplomatskih odnosa. U posljednjih deset godina diplomatske su metode postale složenije s pojavom novih diplomatskih instrumenata, a kultura i trgovina postale su važan element diplomacije.

Ciljevi ovog simpozija su analizirati političko diplomatske dimenzije, ekonomske i trgovačke dimenzije, kulturne i edukativne dimenzije tursko balkanskih odnosa s jedne strane, te razvoj unutarnjih balkanskih odnosa s druge strane. Tijekom simpozija održavat će se paralelni paneli s dodiplomskim i postdiplomskim studentima iz različitih balkanskih zemalja i Turske koji će omogućiti predstavljanje svoje percepcije tursko balkanskih odnosa. Stoga su dobrodošle i studentske prijave.

Tijekom simpozija osigurano je simultano prevođenje na balkanske jezike. Organizatori snose troškove prijevoza i smještaja.

Za sudjelovanje potrebno je poslati naziv izlaganja te sažetak s najviše 200 riječi i kratki CV na symposium@ito.org.tr.

Organizacijski odbor:
- Ayaz Akkoyun
- Hüsamettin Aslan
- Assoc. Prof. Oya Daģlar Macar
- Assoc. Prof. Mehmet Hacisalίhoģlu
- Bariş Hasan
- Çağdaş Ӧzenmiş
- Assoc. Prof. Ali Resul Usul
- Yasin Uygur
- Assist. prof. Hasan Basri Yalçin

Info: baris.hasan@ito.org.tr ili cagdas.ozenmis@ito.org.tr.