Preskočite na glavni sadržaj

Proslava Prešernova dana u Zagrebu

Slovenski kulturni praznik Prešernov dan obilježit će se u Zagrebu, u četvrtak, 30. siječnja, s tri kulturna događaja - predstavljanjem dviju knjiga i koncertom kantautora Vlade Kreslina.
vrijeme: 30.01.2014.
mjesto: Zagreb
Manifestacija počinje u četvrtak, 30. siječnja navečer u Slovenskom domu predstavljanjem knjige Vikija Grošelja 'Velikani Himalaje'. Kako je najavljeno, Grošelj će tom prigodom govoriti o svojim alpinističkim iskustvima.
 
Grošelj je, ističe se u najavi manifestacije, svojim usponima na vrhove od osam tisuća metara 70-tih godina slovenski alpinizam upisao u povijest.

Proslava Prešernova dana nastavlja se u ponedjeljak, 3. veljače književnom večeri 'Edvard Kocbek - svjedok našeg vremena' u povodu 110. obljetnice njegova rođenja. O jednom od najznačajnijih slovenskih književnika govorit će Predrag Matvejević, Zdravko Zima i Branko Šoemen, a u programu će sudjelovati i prvakinja Slovenskog narodnog kazališta Milena Zupančič.
 
Kao središnji događaja uoči Prešernova dana najavljen je koncert Vlade Kreslina 'Pojezija', koji će se održati u četvrtak 6. veljače u Histrionskom domu. Vlado Kreslin više od dva desetljeća ima status vodećega slovenskoga kantautora, pripada najistaknutijim i najplodnijim imenima slovenske glazbene ali i kulturne scene, a kako je najavljeno, koncert 'Pojezija' bit će ispunjen melankoličnim ali i šaljivim tonom. U samostalnom nastupu autor isprepliće svoju glazbu, koju pjeva i stvara godinama, s čitanjem pjesama i priča iz svoje zbirke 'Pojezije i Venci - Povest o Beltinški bandi'.
 
Prešernov dan organizirali su Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije i slovensko veleposlanstvo u Hrvatskoj.
 
Središnji slovenski kulturni praznik, Prešernov dan, obilježava se 8. veljače na dan smrti najvećega slovenskog pjesnika France Prešerna, kada se uručuju i Prešernove nagrade te nagrade Prešernove zaklade za najviše dosege na području umjetnosti.
(Hina)