Preskočite na glavni sadržaj

Dva dokumentarca kao podsjetnik na žrtve Holokausta

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, dva hrvatska dokumentarna filma prikazat će se u riječkom Art-kinu Croatia uz gostovanje redatelja. U ponedjeljak, 27. siječnja, u 20 sati, prikazat će se dokumentarni film Rasima Karalića 'Sjećanja na Kampor' dok će se dan kasnije, također u 20 sati, premijerno prikazati film Igora Paulića 'Povratak posljednjeg'.
vrijeme: 27.01.2014. 20 h
mjesto: Rijeka; Art-kino Croatia, Krešimirova 2
url: http://www.art-kino.org/

«Sjećanja na Kampor»
Logor Kampor po smrtnosti je bio ispred nekih nacističkih logora smrti. Dokumentarni film «Sjećanja na Kampor» intimna je ispovijed preživjelih logoraša koncentracijskog logora Kampor na otoku Rabu. Oni koji su preživjeli likvidacije, progon i strahote logora svjedoče o stradanjima, patnji i smrti najmilijih, svjedoče o borbi za preživljavanjem, o najdubljim, iskrenim ljudskim osjećajima i privrženosti stvorenoj u najbolnijim trenutcima njihovih života.

«Povratak posljednjeg»
nas vodi gotovo sedamdeset godina u prošlost. U vrijeme kada se život pojedinca označavao brojem i kada je sudbina mnogih postala dijelom crne statistike nacističkih logora i njihove 'industrije smrti'. Oleg Mandić kao 11-godišnji dječak bio je posljednji uznik koji je živ napustio najveći i najozloglašeniji nacistički logor za istrebljenje, Auschwitz – Birkenau. Sada, sedam desetljeća kasnije, vraća se na mjesto masovnog zločina počinjenog kako nad njim tako i nad ljudskošću. Dokumentarni film «Povratak posljednjeg» nadilazi našeg protagonista kao pojedinca, jer vrata logora koja su se za njim zauvijek zatvorila nakon što ga je napustio, označila su ujedno kraj i novi početak.