Preskočite na glavni sadržaj

Natječaj za novi vizualni identitet i dizajn internetskih stranica portala Dizajn.hr

Hrvatsko dizajnersko društvo poziva članove i članice profesionalne kategorije na predlaganje idejnog rješenja novog vizualnog identiteta i internetskih stranica portala Dizajn.hr. Od autora usvojenog rješenja, očekuje se suradnja s izvođačkim timom u nastavku projekta.
prijava: 30.01.2014
url: http://dizajn.hr
 Dizajn.hr tematski je posvećen praćenju, valorizaciji, kritičkoj refleksiji, interpretaciji i kontekstualizaciji suvremenih i povijesnih dizajnerskih praksi. Budući da dizajn razumijemo kao interdisciplinarnu djelatnost suštinski vezanu uz društveni, ekonomski i kulturni kontekst u kojem nastaje, u uređivačkom smislu Dizajn.hr povremeno širi fokus i na područje vizualne kulture, suvremene umjetnosti, društvenog aktivizma, gospodarske i kulturne politike, zadržavajući specifičan dizajnerski rakurs, kriterije i vrijednosti svojstvene disciplini. Budući da se raspon dizajnerskih aktivnosti (od pojedinačnih projekata, preko kolaborativnih platformi, izložbi i različitih manifestacija, izdavaštva itd.) u posljednjem desetljeću bitno intenzivirao, kroz informativne priloge Dizajn.hr prati njihov razvoj, dok kroz originalne autorske priloge (kritike, intervjue, eseje i komentare) nastoji produbiti problematiku dizajna, njegove uloge, kao i njemu inherentnih komunikacijskih i društvenih vrijednosti.

Dizajn.hr je osnovan 2007. godine kao specijalizirani medij proizašao iz strateških ciljeva HDD-a kao čiji primarni ciljevi djelovanja slijede ponajprije iz potrebe za razvijanjem relevantnog javnog diskursa o dizajnu – takvog koji će istodobno biti i stručno kompetentan i razumljiv najširem krugu čitatelja. S jedne strane prema stručnoj publici zagovaramo standarde tzv. “dobrog dizajna”, svijest o društvenoj odgovornosti i društvenom angažmanu te interdisciplinarnosti kao bitnim odrednicama suvremene dizajnerske prakse. S druge strane nastojimo senzibilizirati i obrazovati širu publiku te proširiti njen horizont recepcije dizajna i vizualne kulture na kvalitetan način. Kroz kritičke osvrte, intervjue te komentare kulturnih i društvenih zbivanja, cilj nam je doprinijeti pluralizmu unutar šireg javnog diskursa, vrednovati visoke konceptualne i oblikovne dosege u hrvatskom i svjetskom dizajnu te promovirati eksperimentalna područja na rubovima discipline. Djelovanje Dizajn.hr stranice komplementarno je i drugim aktivnostima i ciljevima Društva, tako da se kroz njega publicira i istraživački rad na dopunjavanju dosadašnjih znanja i interpretacija o ključnim autorima i djelima iz povijesti hrvatskog dizajna, nerijetko kao resurs koristeći upravo znanje i interes dizajnera-praktičara. Ovime se adresira i jedan od općih problema povijesti kulture, umjetnosti pa tako i dizajna, vezan uz ozbiljan nedostatak literature o toj povijesti, kao i njenih strukturiranih narativa.

Kroz pojedine autonomne segmente portala, kao što je stalno rastući Indeks dizajnera, cilj nam je stvarati ažuriranu javno dostupnu i lako pretraživu bazu podataka profesionalnih dizajnera i njihovih radova te kontinuirano informirati o tekućim natječajima i drugim mogućnostima za povezivanje, umrežavanje i suradnju.

Više o natječaju dalje: dizajn.hr