Preskočite na glavni sadržaj

The Philharmonics: bečki i berlinski glazbenici u subotu u Lisinskom

Filharmonijski ansambl sastavljen od glazbenika Bečke i Berlinske filharmonije The Philharmonics nastupit će u subotu, 21. prosinca, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu, gdje će izvesti repertoar u kojemu miješaju folklornu glazbu, etničke inspiracije i intrigantne plesove.
vrijeme: 21.12.2013.
mjesto: Zagreb; KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.lisinski.hr

Najavljen kao jedan od najuzbudljivijih ansambala na klasičnoj glazbenoj sceni, The Philharmonics čine sedmorica glazbenika na čelu s prvim violinistom Bečke filharmonije Tiborom Kovačom, koji je ujedno i osnivač i voditelj ansambla.

"Već šest godina, od kada je okupio ansambl, Kovač provodi svoje glazbeno uvjerenje: naslijeđe austro-ugarske klasične glazbe vodi do folklornih korijena. Stoga njihovi aranžmani imaju dodatnu vrijednost sociološkog konteksta u kojem su nastali, a njihovi nastupi često prerastaju u magične improvizacije", ističe se u najavi koncerta.

Uz Kovača u ansamblu još sviraju klasični i jazz violinist Roman Janoška, klarinetist Daniel Ottensamer i pijanist František Janoška, članovi Bečke filharmonije Thilo Fechner i Odon Racz, te Stephan Koncz iz Berlinske filharmonije.

Dosad su nastupili na najprestižnijim festivalima u Beču, Parizu, Muenchenu, Ravenni (na poziv Riccarda Mutija), Sankt Peterburgu (na poziv Valerija Gergijeva). Od 2011. The Philharmonics održavaju koncerte u vlastitoj sezoni u bečkom Konzerthausu, a 2012. svirali su u stanci slavnog Novogodišnjeg koncerta Bečke filharmonije.

Njihov CD Waltzes izdao je Accentus 2011., dok je posljednji album "Fascination Dance" objavio Deutsche Grammophon (2012.).

U Lisinskome nastupaju u sklopu programa Lisinski subotom, a izvodit će, među ostalim, skladbe s albuma "Fascination Dance", koje uključuju njihove obrade djela Johannesa Brahmsa, Dmitrija Šostakoviča, Antonina Dvoraka, Astora Piazzolle i drugih. (Hina)