Preskočite na glavni sadržaj

Ljerki Car Matutinović i ALK-u dodijeljene nagrade Julija Benešića

Laureatima u lipnju održanih 16. Đakovačkih susreta hrvatskih književnih kritičara - Ljerki Car Matutinović za knjigu kritika 'Vijenac odabranih' i osječkom studentskom projektu - Autorskome lirskom kolektivu (ALK), za dosadašnji književno-kritičarski rad u Đakovu su dodijeljene nagrade Julija Benešića.
Nagrađenima su, kako je običaj te književne manifestacije, nagrade dodijeljene naknadno. Ljerki Car Matutinović večeras je uručena nagrada Julija Benešića, a ALK-u Povelja uspješnosti Julija Benešića koja se uvijek dodjeljuje za područje slavonsko-barnajsko-srijemskog književnog kruga.

Ljerki Car Matutinović Nagradu J. Benešića uručio je predsjednik Matice hrvatske Đakovo Vlado Filić, a ALK-u presjednik Društva hrvatskih književnika - ogranka slavonsko-baranjsko-srijemskog Mirko Ćurić.

Uvodno je na dodjeli nagrada govorio književnik i književni kritičar Goran Rem, govoreći o položaju hrvatske književne kritike danas, kao i o dobitnicima - o Ljerki Car Matutinović kao već potvrđenom autoru, te o ALK-u, kojeg čine njegove 22 studentice s 4. godine, kao novom, alternativnom izričaju na području književne kritike.

'Pišem afirmativnu kritiku koja nikoga ne napada', rekla je o svojoj književnoj kritici Car Matutnović, dodavši da njezina knjiga 'Vijenac odabranih' obuhvaća književne kritike knjiga iz razdoblja 2005. do 2013. godine, uz značajnu zastupljenost slavonskih autora.

Ovogodišnji Susreti, održani u okviru 47. Đakovačkih vezova, za središnju temu, u povodu ulaska RH u EU, imali su hrvatsku književnu kritiku u europskom kontekstu.

(Hina)