Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni umjetnički događaj Spider Event Zagreb

Međunarodni umjetnički događaj Spider Event Zagreb
Suvremeni ples u galeriji ili teatru? Provjerite od 21. do 23. studenoga u Gliptoteci HAZU i Zagrebačkom plesnom centru koji će ugostiti međunarodni umjetnički događaj Spider Event Zagreb.
vrijeme: 21.11.2013.
mjesto: Zagreb; Gliptoteka HAZU i ZPC
url: http://defactoart.com/

Tematizirajući pitanje izvedbenih umjetnosti u ambijentu galerijskog prostora, Spider Event predstavlja istaknute plesne umjetnike iz Francuske, Belgije, Norveške i Slovenije okupljene oko međunarodnog projekta Spider Expand, te uz domaće plesne i multimedijalne projekte, progovara o novim umjetničkim formama, ne samo iz ugla suvremenog plesa i kazališne umjetnosti, nego i kroz format vizualne umjetnosti, unutar koje je suvremeni ples u Hrvatskoj pronalazio svoj izvedbeni institucionalni okvir, ali i crpio kreativni potencijal.

Spider Event predstavlja jednu od najznačajnijih norveških plesnih umjetnica Mette Edvardsen, koja će u svojem prvom zagrebačkom nastupu izvesti solo 'Black' u kojem premošćuje nevidljivi ponor između misli i iskustva, između ovdje i tamo. Slovenske umjetnice Leja Jurišić i Teja Reba u performansu 'Sofa', kroz dekadenciju likova koje izvode, ilustriraju eroziju kulturne i neoliberalne Europe te sve jače odbacivanje intelektualizma. Dio članova najpoznatije europske skupine Rosas, u samostalnoj produkciji okupljeni oko novog projekta Konkretheit, posvećuju se konkretnosti pokreta kako bi se otkrio ples. Uz zvukove bubnjeva ponajboljeg slovenskog bubnjara, Marjana Stanića, plesač Matej Kejžar izvodi svoju novu predstavu 'This is not a hit'. Meytal Blanaru, inspirirana pričama o divljoj djeci izvodi solo 'Aurora'. Nina Kurtela u radu 'Transformance' postaje svjedok prenamijene berlinskog industrijskog prostora u plesnu instituciju, dok se u radu 'White on white' referira na  bijeli prostor galerija i muzeja. Kroz  30.000 montiranih fotografija u video radu Irme Omerzo 'Trisolistice' ples kontrira događanjima na uobičajenim gradskim lokacijama, a fotoaparat je sredstvo protuteže protočnosti vremena. U 'Plesati sa…' istoimena autorica kretanje plesača stavlja u suodnos s mehaničkim kretnjama strojeva. Istaknuti fotograf Jasenko Rasol u ciklusu fotografija 'Izleti' bilježi jednodnevne planinarske izlete s hrvatskim plesačima, a projekt 'is-land II' svoju konačnu realizaciju doživljava prenošenjem site-specific radova i izvedbi u različite medijske vidove njihove reprezentacije u galerijskom prostoru.

Na Spider Eventu zagrebačka će publika premijerno moći uživati u 'Trilogiji' Saše Božića i Petre Hrašćanec o odnosu suvremenog plesa i popularne glazbe, a koja je započela još 2011. solom 'Love will tear us apart', nakon čega su usljedili drugi i treći dio: predstave 'Boys don't cry' i 'the_beatles'. Rezultat je cjelovečernja predstava koja se poigrava formom rock koncerta i apstraktnog plesa.

Sam projekt Spider Expand, čiji su sastavni dio Spider Eventi u Lyonu, Brusselsu, Berlinu, Ateni, Ljubljani i Zagrebu, teži mobilizirati plesače, djelatnike u kulturi i performere. Čine ga 6 europskih organizacija, među kojima i de facto iz Hrvatske, koji je i organizator Spider Eventa Zagreb. Projekt se održava u okviru programa Europske komisije Kultura 2007-2013.

Detaljan program potražite na http://defactoart.com.