Preskočite na glavni sadržaj

Međunarodni Zagreb salon od večeras u Muzeju Mimara

Zagreb salon, međunarodna izložba fotografija čije se 35. izdanje otvara večeras u Muzeju Mimara, predstavit će 120 fotografija isto toliko autora iz Švedske, Turske, Finske, Italije, Slovenije, Austrije, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske.
vrijeme: 05.11.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Muzej Mimara, Trg F. Roosevelta 5
url: http://www.mimara.hr
Posebnost ovogodišnjeg salona je što se prvi put, u svojoj povijesti dužoj od sto godina, ne organizira kao natječajna izložba već je njezin organizator, Fotoklub Zagreb prijateljske klubove iz Hrvatske i svijeta pozvao da sudjeluju na manifestaciji.

Predsjednik Fotokluba Zagreb Damir Tiljak podsjetio je u uvodnom tekstu izložbe kako je Zagreb salon nastao 1910. po uzoru na pariški. Stručni žiri je za zagrebački salon odabirao radove i nagrađivao najbolje fotografije, a prva izložba bila je u Umjetničkom paviljonu.

Zbog političkih i društvenih promjena manifestacija se nije održavala u kontinuitetu, no uspjela se profilirati kao značajna međunarodna izložba umjetničke fotografije na kojoj sudjeluju profesionalni i amaterski fotografi iz cijeloga svijeta.

Ovogodišnji Salon organizira se kao završna manifestacija međunarodnog karaktera u sklopu proslave 120 godina Fotokluba Zagreb i obilježavanja ulaska Hrvatske u EU, pa se Klub pozivnom izložbom zahvaljuje inozemnim i hrvatskim kolegama na dugogodišnjoj suradnji.
 
Po Tiljakovim riječima, kada su krenuli s novim konceptom prva je pomisao bila koji izložbeni prostor može smjestiti toliki broj klubova, no pokazalo se da mnogi od njih na žalost više nisu aktivni ili su svedeni na puko održavanje.

Upravo su zato, ustvrdio je, sretni što će ovogodišnji Salon ugostiti klubove iz mnogih zemalja i iz Hrvatske, a nadaju se i da će za neke od njih to biti dobra motivacija da nastave s radom kako bi i u budućnosti mogli sudjelovati na zajedničkim projektima.
 
Izložba u 'Mimari' bit će otvorena do 16. studenog.
(Hina)