Preskočite na glavni sadržaj

Jubilarna Glazbena tribina Opatija od 7. do 10. studenoga

Glazbena tribina Hrvatskoga društva skladatelja (HDS), koja svake jeseni promiče i predstavlja stvaralaštvo hrvatskih suvremenih skladatelja svih naraštaja, održat će se 50. put od 7. do 10. studenoga u Opatiji.
vrijeme: 07.11.2013.
mjesto: Opatija

Glazbena tribina počet će 7. studenoga u Zlatnoj dvorani hotela "Imperial" nastupom Zbora Hrvatske radiotelevizije pod ravnanjem Tončija Bilića, a na rasporedu su djela Petra Bergama, Igora Kuljerića, Marka Ruždjaka i Milka Kelemena, izvijestio je organizator Cantus.

Na programu su i tri povijesne videoteke koje će voditi muzikolozi Nikša Gligo i Seadeta Midžić, a nastupit će i dvoje hrvatskih istaknutih pijanista Pavica Gvozdić i Vladimir Krpan, koji će izvoditi djela Davorina Kempfa, Ive Josipovića, Stanka Horvata, Borisa Papandopula, Natka Devčića i Stjepana Šuleka.

Također su najavljeni nastupi Zagrebačkih solista i Zagrebačkog kvarteta, koji će izvesti djela Krešimira Fribeca, Stanka Horvata, Ive Maleca i Srđana Dedića, te pisana za gudački kvartet Branimira Sakača, Igora Kuljerića, Frane Paraća i Dubravka Detonija.

U subotu, 9. studenoga u Hrvatskome narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci izvest će se "Svijetleći grad - Muzička farsa zatočenika apsurda" Ive Lhotke Kalinskog u režiji Saše Broz i pod ravnanjem Nade Matošević. Riječ je o suvremenoj rekonstrukciji te opere u povodu 100. obljetnice skladateljeva rođenja u kojoj će nastupiti Robert Kolar, Nataša Antoniazzo, Sergej Kiselev, Voljen Grbac, Davor Lešić, Vanja Zelčić i Nenad Vukelić. Izvedba je koprodukcija riječkoga kazališta i Teatra &TD. Nakon predstave Matija Dedić će u riječkom kazalištu održati pijanistički koncert.

U povodu 50. glazbene tribine, na Sušaku će u rodnoj kući Lovre pl. Matačića biti otvorena njegova memorijalna soba, a tribinu će obogatiti i retrospektivna izložba Petre Pavić "Šetnja kroz prošlih 50" u opatijskoj Villi Angiolini.

Tribina završava u nedjelju, 10. studenog, Povijesnom videotekom voditelja Nikše Glige i Seadete Midžić.

Tribina je utemeljena 1963. godine i sve do 1999. održavala se u Opatiji. Nakon toga seli se u Pulu, a od 2010. ponovno se vratila Kvarneru i Opatiji. Po svojemu značenju pripada skupini komornih festivala čiji je zaštitni znak suvremena nacionalna umjetnička produkcija.

Glazbena tribina od početka je posvećena stvaralaštvu suvremenih hrvatskih skladatelja. Iako su u središtu pozornosti njihova djela, a često i praizvedbe, Glazbena tribina konceptualno ne odustaje od vrijednih opusa koji su nastali u prošlom stoljeću.

Dio festivalskih posebnosti tematski su blokovi povremeno posvećeni jednom skladatelju ili profilirani koncerti nazvani "Susreti generacija" (od 2004.), katkad oslonjeni na odnos učitelja i njegovih učenika te na jazz produkciju.

Uz Cantus Ansambl, na tribini redovito gostuju ugledni hrvatski umjetnici i ansambli, a festival je obogaćen i popratnim događajima - okruglim stolovima, izložbama, promocijama, tribinama na kojima sudjeluju glazbenici, muzikolozi, studenti i, dakako, skladatelji.

Glazbena tribina kroz svoju je povijest otvarala vrata i mladim interpretima, katkad tek učenicima glazbenih škola, nastojeći djelovati prosvjetiteljski, ali i pedagoški. (Hina)