Preskočite na glavni sadržaj

Tjedan Arhiva Republike Slovenije otvoren u Zagrebu

Predstavljanjem faksimila 'Zemljovida Ilirskih pokrajina Gaetana Palme iz 1812. godine' Geografskog instituta Antona Melika, danas je u Hrvatskom državnom arhivu otvoren tjedan Arhiva Republike Slovenije u Zagrebu.
vrijeme: 28.10.2013.
mjesto: Zagreb
url: http://bruketa-zinic.com/

Autori zemljovida, kojim se obilježila 200. obljetnica Ilirskih pokrajina, su Primož Gašperič, Milan Orožen Adamič i Janez Šumrada. Osim što daje sustavnu analizu dosega napoleonske kartografije i prikaz tih pokrajina, knjiga podsjeća na gotovo nepoznatog autora kartografa Gaetana Palme.

Palma je bio jedan od onih koji su markirali baštinu Ilirskih pokrajina, no o njemu se do sada malo znalo, zapisao je povjesničar Drago Roksandić u svom tekstu o knjizi, pročitanom na promociji. Kao što su Ilirske pokrajine prešle u trajno historiografsko pamćenje, tako će ovim izdanjem i njegova karta postati referentno mjesto za daljnje istraživanje, ustvrdio je.

Jedan od urednika Janez Šumrada podsjetio je da je to slovensko-francusko izdanje nastavak međunarodnog projekta evidentiranja arhivskih izvora za to područje Napoleonove u razdoblju od 1806. do 1814. godine, koje je rezultiralo objavljivanjem arhivskog vodiča, a u kojem su sudjelovali nacionalni arhivi Francuske, Italije, Slovenije, Hrvatske, Austrije i Crne Gore.

Predstavivši program Tjedna slovenskog arhiva u Zagrebu, ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva Vlatka Lemić i ravnatelj Arhiva Republike Slovenije Bojan Cvelfar podsjetili su na uspješnu dugogodišnju suradnju dvaju arhiva. Najavili su i daljnju suradnju, a danas su s ciljem poboljšanja kvalitete rada obaju arhiva potpisali sporazum o korištenju reprodukcija.

Večeras se program Tjedna nastavlja u kinu 'Tuškanac', gdje će Slovenski filmski arhiv i Hrvatska kinoteka, koji surađaju na zaštiti i restauraciji audiovizualne baštine, prikazati filmski program u povodu završetka projekta digitalne restauracije dugometražnog igranog filma "Crne ptice" Eduarda Galića iz 1967., uz izbor iz njegova dokumentarnog opusa.

U okviru Dana Slovenskog filmskog arhiva u tom kinu do 31. listopada prikazat će se, među ostalim, igrani filmovi "Kekec", "Deveti krug" i "Tvrđava nasilnika", opsežan program kratkih filmova u povodu 45 godina Slovenskog filmskog arhiva te onih koje su Sloveniji snimale hrvatske, talijanske i austrijske producentske kuće prije 1940.

U Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u utorak će se prikazati film Slovenske televizije "Oživljena Biblija", a održat će se i stručna predavanja o zaštiti hrvatske i slovenske protestantske baštine te o nastanku i restauraciji Dalmatinove Biblije

U sklopu predavanja bit će izloženo i prvo izdanje te Biblije te primjerci hrvatskih protestantskih knjiga iz 16. stoljeća koje su dio fonda zagrebačke NSK. (Hina)