Preskočite na glavni sadržaj

Kome Pripada Svijet? - Margareta Kern

Izložba Margarete Kern, pod nazivom 'Kome pripada svijet?', otvara se u četvrtak 3. listopada, u 19 sati, u Galeriji VN, Zagreb. Radovi se mogu razgledati do 24. listopada 2013. U četvrtak, 17.listopada, organizira se razgovor Margarete Kern i Gala Kirna.
vrijeme: 03.10.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija VN, Ilica 163a
url: http://www.kgz.hr
'Kome Pripada Svijet?' je niz recentnih video-animacija u kojima Kern stavlja tijelo u centar slike, kao prostor propitivanja političke subjektivacije u vrijeme krize (kako krize kapitalizma tako i ekonomske krize). Naziv izložbe Kome Svijet Pripada? se referira na film Kuhle Wampe, oder: Wem gehört die Welt? proizveden 1931. od strane kolektiva koji je uključivao i Bertolta Brechta. Kroz način korištenja montaže, te kroz teme nezaposlenosti, krize, kolektiviteta i solidarnosti, ovaj film služi kao polazište radu Margarete Kern.


'Kome Pripada Svijet?' sastoji se od tri video rada – 'The State and/of the Body', 'The Body Economic' i 'The Audience Member' - animira tijela u akciji, koja pokušavaju govoriti i opirati se dok ih vuku iz mase okružene redovima policajaca. Crteži na osnovu fotografija već urezanih u kolektivnu imaginaciju, služe kao linije neslaganja, kontrole, okupacije i brisanja. Slojevi bivaju oguljeni, otkrivajući ‘ništa’ na ekranu, treperenja i prašinu.

Crtež ženskog tijela biva izvučen iz gomile, oštro suprotstavljen vrisku zvona na burzi, gurajući nas iz tišine u nasilje spekulativne globalne ekonomije, dok bestjelesni glas pripovjedača indeksira dijelove tijela. Animacija grafikona sa NASDAQ burze oponašajući otkucaje srca, usporava i staje. Istovremeno čuje se poziv na zaustavljanje rada stroja od studentskog aktiviste Maria Savia (1964.). Guljenje, glitching i neuspjesi, svi ukazuju na mogućnost pukotine u sustavu, rez u kadru, otvor za drugu vrstu svjetla da se probije i bude animiran. Preko svakog reza, zvuka i linije, postavlja se pitanje: kada (i kako) slika (i umjetnica/k) počinje govoriti politički?