Preskočite na glavni sadržaj

WHW kurira izložbu u Londonu

Kustoski kolektiv WHW iz Zagreba kustos je međunarodne izložbe 'Draga Umjetnosti', koja se od 28. rujna do 8. prosinca održava u galeriji Calvert 22 u Londonu. Otvorenju prethode predavanja WHW-a u 14 sati, te Marcella Marsa Umjetnost kao infrastruktura: Javna knjižnica od 16 sati.
vrijeme: 28.09.2013.
mjesto: USA
url: http://www.thehaikufoundation.org
Izlažu: Mounira Al Solh & Bassam Ramlawi, Halil Altindere, Rossella Biscotti, Chto delat?, Fokus grupa (Iva Kovač & Elvis Krstulović), Siniša Ilić, Sanja Iveković, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Lutz Krüger, Marina Naprushkina, Hila Peleg u suradnji s Tirdadom Zolghadrom i Antonom Vidokleom, Cesare Pietroiusti, Javna knjižnica, Greg Sholette, Mladen Stilinović, Wendelien Van Oldenborgh.

Izložba 'Draga Umjetnosti' prvi put je organizirana u Muzeju suvremene umjetnosti Metelkova  2012. godine u Ljubljani.

'Draga umjetnosti', pisao je Mladen Stilinović 1999., pišem ti jedno ljubezno pismo kako bih te udobrovoljio i potaknuo da me katkad posjetiš'. Uvijek bolno svjestan svog vlastitog suučesništva i uključenosti, u svom obraćanju umjetnosti Stilinović iznosi niz zabrinutih, poetskih, enigmatičnih i skromnih napomena o položaju umjetnosti u suvremenom svijetu, o njezinoj recepciji i distribuciji. No on i propituje vrijednost umjetnosti, koja se prečesto prevodi isključivo u novčanu vrijednost, ili, kako to on kaže: „Brza manipulacija, brzi novac, brzi zaborav.'

Usmjerena na međupovezanost umjetnosti i politike, i opterećena prirodom „nedjelotvornosti“ umjetnosti,  izložba pokušava postaviti nužna pitanja: Zašto nam je umjetnost još potrebna, i što danas očekujemo od nje? Što ona obećava i što mi zauzvrat obećavamo njoj? I što se događa kad se to obećanje ne ispuni, kad se iznevjeri, ili naprosto iscrpi?

'Draga umjetnosti' pristupa pitanju autonomije umjetnika i nužnosti umjetnosti radovima koji usložnjavaju odnos između angažiranosti, autoreferencijalnosti i estetike. Razmatrajući niz proturječnih, heterogenih metoda koje afirmiraju izdržljivost i izdržavaju neodlučnost, suočavaju se s pogrešnim razumijevanjem i potvrđuju lojalnosti, zastupljeni radovi proučavaju kako zbunjenost, žaljenje, odnos prema vlasništvu, uspostavljanje i rušenje vrijednosti, podrška i solidarnost utječu na suvremenu umjetničku praksu i na definiranje nečije prakse u odnosu na rasprave o prekonfiguraciji područja umjetnosti i njezina odnosa prema političkome.

Povodom izložbe objavljen je katalog s tekstovima Mladena Stilinovića, WHWa i Stephena Wrighta, dostupan na stranicama Calverta 22 - Dear Art, pdf