Preskočite na glavni sadržaj

Krapje obilježava Dan europske graditeljske baštine

U selu Krapju, gdje su sačuvani reprezentativni primjerci posavske graditeljske baštine, u subotu će se bogatim kulturnim, edukativnim, folklornim i sportskim programom obilježiti Dan europske graditeljske baštine.
vrijeme: 21.09.2013.
mjesto: Krapje

Uz ostalo, otvorit će se izložba narodne nošnje i glazbene baštine "Oj rumena ružo moja" autorice Slavice Moslavac, izložba nagrađenih fotografija "Lonjsko polje 2013." u organizaciji Hrvatskog fotosaveza te likovna izložba Ivice Bilandžića.

Održat će se prezentacija Ogledne posavske kuće, dok će se u sklopu promocije tradicionalnih obrta predstaviti brojni proizvođači tradicijskih proizvoda, a posjetitelji će moći kušati i autohtona jela. Za najmlađe je na rasporedu edukativni program Krapje – selo graditeljske baštine, a organizirane su i vožnja brodom i kanuom, konjskom zapregom te rekreativno jahanje.

Ova se manifestacija održava 19. godinu zaredom s ciljem afirmacije kulturnih, povijesnih i tradicijskih vrijednosti hrvatskoga Posavlja te širenja znanja i svijesti o kulturnom nasljeđu ovoga kraja.

Krapje je 23. rujna 1995. proglašeno Selom graditeljske baštine zahvaljujući sačuvanim reprezentativnim primjercima posavske graditeljske baštine. To selo jedinstvenim čine nizovi drvenih kuća, građenih od vodoravno slaganih platica hrasta lužnjaka, takozvanih planjki, koje su međusobno povezane drvenim klinovima, a graditeljima su bile nadohvat ruke u obližnjim šumama. Slikovitost kuća naglašavaju natkrivena vanjska stubišta, trjemovi, zaštitni krovići i bogato ukrašeni detalji ograda i stupova.

Trenutačno je u selu, kako je izvijestilo Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, u tijeku zadnja faza uređenja nekoliko tradicionalnih posavskih kuća koje Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje koristi kao sjedište i prijamni centar. Ove je godine Park prirode Lonjsko polje pripremio niz izložbi, prezentacija, edukativnih radionica i raznolik kulturno-umjetnički program. (Hina)