Preskočite na glavni sadržaj

Umjetnost ilustracija Andrije Maurovića

U srijedu, 18. rujna, s početkom u 19,30 sati, u Gradskom muzeju Virovitica, otvara se izložba 'Umjetnost ilustracija Andrije Maurovića - suradnja s Fra-Ma-Fuom'. Izložba ostaje otvorena do 6. listopada.
vrijeme: 18.09.2013.
mjesto: Virovitica; Gradski muzej Virovitica, Trg bana Josipa Jelačića 23
url: http://muzejvirovitica.hr
Uz izložbu i  promocija romana 'Velika glad u plemenu Gula-Gula', koji je nakon 75. godina izvučen iz naftalina i objavljen u knjizi. Sve to povodom  105. godišnjice rođenja i 70. godišnjice smrti Franje Fuisa, te proslave 60-og rođendana Gradskog muzeja Virovitica.

Maurović je ilustrirao pojedine Fuisove pripovijetke, novinske članke, romane u nastavcima... pa možemo samo pretpostaviti do koje bi se mjere razvila sinergija dva genijalca, svatko u svom području umjetničkoga izražavanja, da najplodniji, najpopularniji i najbrijantniji hrvatski novinar - rođenjem, djetinjstvom i mladenaštvom Virovitičan - svoga vremena, ponajprije poznat po egzotičnom pseudonimu Fra-Ma-Fu, ujesen 1943. nije poginuo u tragičnoj zrakoplovnoj nesreći.

Hvala Andriji Mauroviću (1901. - 1981.), hvala Franji Fuisu (1908. - 1943.) na svemu što su učinili za našu pop-kulturu i što su, kako u tandemu, tako i zasebno, svojim likovno i tekstualno besprijekornim kreacijama uljepšali živote mnogih svojih suvremenika, ali i budućih generacija. Veljko Krulčić