Preskočite na glavni sadržaj

'Ja Buka' premijerno u Kazalištu Trešnja

Novu sezonu zagrebačkog Kazališta Trešnje 13. rujna otvara premijera predstave 'Ja Buka' u režiji Radovana Ruždjaka, najavljena kao metaforički prikaz evolucije čovjeka s ciljem poticanja na kritičko mišljenje 'u stilu Leonarda Da Vincija'.
vrijeme: 13.09.2013.
mjesto: Zagreb; Gradsko kazalište Trešnja, Mošćenička 1
url: http://www.kazaliste-tresnja.hr/

Kako se navodi u najavi predstave na mrežnim stranicama Trešnje, ideja projekta jest u svakom djetetu i posjetitelju u publici "probuditi malo Da Vincija u smislu potrebe za promišljanjem kako funkcioniraju mehanizmi koje nas okružuju".

"U današnje vrijeme kada već trogodišnjaci koriste svu moguću tehniku (mobitele, računala, DVD uređaje, tablete), postavljamo si pitanje: mijenja li nas tehnika koja nepovratno i svakodnevno napreduje toliko da će nove generacije posve izgubiti potrebu za propitkivanjem i istraživanjem?", ističe se nadalje u najavi.

Predstava će metaforički prikazivati i evoluciju čovjeka općenito i evoluciju svijeta današnjeg homo sapiensa, te poticati kritičko mišljenje i postavljati pitanja: Kako nastaje? Kako funkcionira? Što će se dogoditi ako? "Predstavom se dokazuje da napretkom tehnologije ona i dalje ostaje u funkciji čovjeka jer tehnologija, koliko god bila savršena, nema mogućnost razmišljanja. Razum ima čovjek koji upravlja - a da bismo i dalje bili vrsta koja napreduje moramo sačuvati potrebu za propitkivanjem", dodaje se.

Predstava je nastala prema ideji Radovana Ruždjaka, a igraju Petar Banda i Matija Kačan.

Kostimografkinja je Tea Matanović, oblikovatelj svjetla Roman Bahat, dok scenografiju potpisuju Nenad Levak i Dominik Milanović.

Radovan Ruždjak (1977.) hrvatski je kazališni, televizijski i filmski glumac. "Ja Buka" je njegov autorski projekt te ujedno prva režija. (Hina)