Preskočite na glavni sadržaj

Pavel Ivančic izlaže u Puli

U pulskoj galeriji Singular, do 23. rujna, izložen je rad Pavela Ivančica, 'Nesrodni blizanac II', koji je dio kolekcije koju je Pavel Ivančic predstavio na 2010 Shanghai Expou kao predstavnik Republike Češke.
vrijeme: 03.09.2013.
mjesto: Pula; Galerija Singular, Castropola 51
url: http://www.singulargalerija.com
Osnovni interes Pavela Ivančica u dizajnu i umjetnosti je tema identiteta. U Nesrodnom blizancu II istražuje odnos dviju suprotnosti -­‐ dvaju svjetova, dva ekstrema -­‐ uvijek prisutne teme žensko-­‐muškog odnosa. U ovom odjevnom predmetu Ivančic razrađuje temu na više različitih razina: racionalnosti i romantičnosti, logičnog i nepoznatog, nježnog i snažnog.


Prikazuje to kroz ekstremni geometrijski oblik crnog pravokutnika suprotstavljajući ga krhkim bijelim volanima haljine. Elegantno se poigrao i s vizualnim aspektom tako što je u potpunosti odvojio ta dva elementa/svijeta – s prednje strane vidimo samo 'predimenzionirani' crni pravokutnik, a sa stražnje strane vidimo samo 'haljinicu' koja se naslanja na crni pravokutnik koji postaje poput pozadine. Muževni pravokutnik također djeluje kao zaštitnik krhke ženske strane, to je štit iza kojega se 'ona' skriva. Ivančic tretira odjevni predmet kao produžetak tijela, te maksimalnom stilizacijom relativizira identitet i granice između tijela, objekta i arhitekture.

Pavel Ivančic je češki modni dizajner, koji je magistrirao na jednoj od vodećih škola za modni dizajn Central Saint Martins College of Art and Design London. Živi i radi u Pragu, gdje je ravnatelj Katedre za modni dizajn pri Akademiji za umjetnost, arhitekturu i dizajn Prag.