Preskočite na glavni sadržaj

'Presuda' najbolji kratkometražni dokumentarac na MFF-u

Dokumentarni film 'Presuda' hrvatskog redatelja Đure Gavrana osvojio je nagradu za najbolji kratkometražni film na 14. Mediteran Film Festivalu (MFF) koji se održao u Širokome Brijegu, a glavno priznanje Prix - Jack Daniels MFF projektor dobio je dugometražni dokumentarni izraelski film 'Rajski vrt' redatelja Ran Tala.
vrijeme: 31.08.2013.
mjesto: Bosna i Hercegovina; Široki Brijeg
url: http://www.mff.ba/

O trećoj nagradi 14. Mediteran Film Festivala odlučila je publika, pa je MFF projektor dodijeljen filmu "Gangster te voli", hrvatskog redatelja Nebojše Slijepčevića.

U konkurenciji 22 dokumentarna filma iz desetak zemalja, stručni sud u sastavu Nedžad Begović, Dean Šoša i Sergio Oksman ocijenio je da "'Rajski vrt' imponira slojevitom pričom i impresivnim izričajem kao najkompletnije ostvarenje prikazano u dugometražnoj konkurenciji".

U konkurenciji kratkometražnih filmova, žiri u sastavu Lucy Eaglson, Tomislav Ćavar i Jelena Jindra najboljim su proglasili "Presudu" hrvatskog redatelja Đure Gavrana.

"To je film koji prikazuje portrete ljudi u krupnom planu i emocije na licima građana koji čekaju izricanje prvostupanjske presude generalu Anti Gotovini. Vještim okom kamere autor nalazi živopisne likove uz pomoć čijih fizionomija ali i odličnom montažom uspijeva prenijeti stanje mase", navodi tročlani žiri.

Sami filmski kraj ovogodišnjeg festivala obilježila je bosanskohercegovačka premijera igranog filma "Kauboji" hrvatskog redatelja Tomislava Mršića.

Tijekom petodnevne filmske smotre, u suradnji s talijanskim Veleposlanstvom predstavljena je retrospektive velikog talijanskog redatelja Federica Fellinija. (Hina)