Preskočite na glavni sadržaj

Sevdah takht Damira Imamovića na 59. Splitskom ljetu

Damir Imamović, strastveni istraživač i interpretator sevdalinki, Damir Imamović, nastupit će sa svojim Sevdah takhtom na 59. Splitskom ljetu u utorak, 13. kolovoza s početkom u 21 sat u Meštrovićevom Kašteletu. Uz Damira Imamovića (vokal, gitara), Sevdah Takht čine Nenad Kovačić ( udaraljke ) i Ivan Mihajlović (bas gitara).
mjesto: Split
url: http://www.splitsko-ljeto.hr/
Nakon vrlo uspješnog solo projekta i vlastitog Trija, Damir Imamović pravi značajan iskorak s Sevdah Takhtom. “Takht” je nekad bilo ime za male, komorne sastave koji su putovali Sredozemljem i svirali tradicionalnu muziku cijelog podneblja dok se Sevdah Takht Damira Imamovića poziva na tradiciju bendova koji prelaze granice trenutno aktualnih žanrova i uče iz različitih tradicija. “Ovako eruditska i emotivna etno kombinacija tri instrumenta i glasa rijetko se viđa,” ocijenili su kritičari.

Sevdah Damira Imamovića zasniva se na strasnim istraživanjima tradicionalne bosanskohercegovačke muzike. Rođen 1978. godine u Sarajevu za glazbu se zanima od djetinjstva, no potpuno joj se posvećuje tek nakon studija filozofije. 2004. godine zajedno sa Farah Tahirbegović radi na monografiji pjesama svoga djeda i jednog od najuticajnijih pjevača u povijesti sevdaha - Zaima Imamovića. Susrećući se s majstorima sevdaha, glazbenicima, pjevačima i autorima ove umjetničke forme, Imamović neprestano proširuje svoj repertoar i svojim interpretacijama stvara poseban stil suvremenog sevdaha.

O emotivnoj strani ovog procesa redateljica Marina Andree snimila je i dokumentarni film Sevdah koji je na Sarajevo Film Festu osvojio Prvu nagradu publike (2009.). Njegova zanatska strana urodila je projektom po imenu SevdahLab – putujućim laboratorijem sevdaha u kojemu Damir izlaže povijest i estetiku ove tradicionalne umjetnosti.

Na repertoaru Sevdah takhta su tradicionalne ali i autorske sevdalinke, primjerice: Kada moja mladost prođe, Razbolje se lijepa Hajrija, Meha majka luda oženila, Potjera kroz Skopje, Mr. Selçuk itd.

Godine 2006. okuplja Damir Imamović Trio (Vanja Radoja – violina, Edvin Hadžić – kontrabas) sa kojim niže uspješne nastupe u BiH i inozemstvu. U 2009. koncertrira s internacionalnim kvartetom (Eric Vloeimans, Damir Imamović, Bojan Zulfikarpašić, Bachar Khalife). Od 2012. Damir ponajviše nastupa sa Sevdah Takhtom.

Nenad Kovačić (1982. g., Zagreb, Hrvatska) – Perkusionista i istraživač ritma, posebno balkanskih i afričkih, u  Zagrebu vodi vlastitu školu afričkih ritmova koje je učio od najvećih živućih majstora zapadnoafričke glazbe. Autor je glazbe za kazalište i film. Svira u bendovima Afion, Antenat, Naš mali Afro Bend.

Ivan Mihajlović (1980. g., Kladovo, Srbija), jedan je od najinteresantnijih mladih bassista i autora na beogradskoj muzičkoj sceni. Svira u bendovima Naked, SviNaPod, Menson Benson, Plava kuća. Nekoliko godina se usavršavao u SAD. Autor je glazbe za filmove i kazališne predstave.