Preskočite na glavni sadržaj

Jagoda Buić - Carta Canta 2

Jagoda Buić - Carta Canta 2
U srijedu, 31. srpnja, u 20 sati, u Atriju palače Sponze otvara se izložba Jagode Buić, pod nazivom 'Carta canta 2'. Izložba je realizira u suradnji Dubrovačkih ljetnih igara, Umjetničke galerije Dubrovnik i Državnog arhiva u Dubrovniku, a postavljena je na dvije lokacije – u Atriju palače Sponza i u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. Izložba se može posjetiti tijekom mjeseca kolovoza 2013. godine.
vrijeme: 31.07.2013. 20,00
mjesto: Dubrovnik; Atrij Palače Sponze / Galerija Dulčić Masle Pulitika
url: http://www.dubrovnik-festival.hr
Riječ je o četrdesetak djela rađenih u mediju papira koji pripadaju recentnom ciklusu (2004. godine – nadalje), a u Galeriji Dulčić Masle Pulitika izloženi su radovi nastali tijekom prošle i u ovoj godini. Početak ovog ciklusa predstavljen je 2004. godine u Atriju palače Sponze (Carta canta 1), a bio je popraćen riječima Luka Paljetka: /…/ Jagoda Buić ovom izložbom odaje počast divoti papira, mjestu odakle svaki rukopis kreće u avanturu nedočitljivog smisla. Slijedi, kao i do sada, svoje polete i ulegnuća, zanosa i stanke zapitanosti, baš kao što to čini i njen rukopis od samog početka kada je u prste uzela onu svoju nit za hod kroz labirint. Odgađajući mogućnost raspleta labirint se sada stopio s papirom.

Autor predgovora izložbe Carta canta 2, Tonko Maroević, navodi: 'Ciklusom nazvanim 'Carta canta' Jagoda Buić je prije desetak godina otvorila novu dionicu svog rada, okrenula se oblikovanju u papiru, no pritom je sačuvala istu prvotnost odnosa kakva je bila karakteristična za njezine tapiserijske sklopove i za njezin taktilno-optički senzibilitet s preferencijama prema vuni, juti, sisalu, konoplji itd. Naime i papir je podjednako arhetipski i elementaran, podjednako izazovan kao podloga i struktura, podjednako otvoren da se njegovom teksturom potakne imaginativno putovanje kao što se to čini tkanjem i pretivom, nitima i čvorovima.'

U međuvremenu je taj ciklus znatno narastao i bitno je obogaćen novim iskustvima, pa u sada izloženim radovima možemo prepoznati i kontinuitete i iskorake iz standarda i matrice.

Ravnateljica Umjetničke galerije Dubrovnik, Vesna Delić Gozze, zapisuje povodom izložbe: 'Mijenjajući materijale u kojima se izražava, Jagoda Buić ne gostuje slučajno ni u jednom mediju, ona ih suvereno prisvaja obzirom na poznavanje inherentnih osobina materijala koje oblikuje stvarajući polja upečatljive snage (Rosso con brio). Kao da neka nomadska vodilja Jagode Buić utječe da ona svugdje prepoznaje energiju kraja koju i sama uvijek nosi pa se osjeća da je kod kuće; iz te referencije autorica razaznaje autentičnosti mjesta i na najbolji način ih reinterpretira. Osjećaj za materiju i materičnost uzrok su da Jagoda Buić svoje predmete beziznimno nadahnuto privodi njihovom izvoru osobina, proizvodeći u promatrača osjećaj povratka izvornom okusu i prvotnom obliku.'