Preskočite na glavni sadržaj

Premijera Gavranove drame 'Noć bogova' u Indiji

Drama ‘Noć bogova’ hrvatskog književnika Mire Gavrana premijerno će biti prikazana u subotu, 3. kolovoza u Teatru Turiya u indijskom gradu Hyderabadu. Do sada je ova Gavranova drama imala dvadeset premijernih izvedbi diljem svijeta, a od proljetos igra i u Teatru Gavran u Zagrebu.
vrijeme: 03.08.2013.
Prijevod i režiju potpisuje Bavani Ganti, dok uglavnim ulogama nastupaju Rabul Reddy, Vinay Abhishek i Afroz Hussaini.

Gavranova suradnja s indijskim kazalištima otpočela je 2004. kada su u gradu Puniu u Centru izvedbenih umjetnosti na maharati jeziku kao čitajuću izvedbu uprizorili njegovu dramu ‘Kad umire glumac’. Samo nekoliko mjeseci potom Teatar Unit je u režiji i interpretaciji velikog indijskog glumca i redatelja Satyadev Dubea kome je partnerica bila zvjezda Bollywooda Sonali Kulkarni uprizorio tu Gavranovu dramu na engleskom jeziku u Mumbaiu. Od tada je Miro Gavran čest pisac na repertoaru indijskih kazališta.

Djela Mire Gavrana do sada su prevedena na 35 jezika, njegove drame i komedije su imale više od dvije stotine kazališnih premijernih izvedbi diljem svijeta, a vidjelo ih je više od dva milijuna gledatelja. Proteklih dvadesetak godina Miro Gavran je uvjerljivo najizvođeniji hrvatski kazališni pisac u zemlji i inozemstvu. Miro Gavran je jedini živući dramatičar u Europi kome je posvećen čitav festival, a koji djeluje izvan njegove domovine, od 2003. u Slovačkoj, a od 2013. u Poljskoj.

(Hina)