Preskočite na glavni sadržaj

Miran Blažek u Galeriji VN

U zagrebačkoj Galeriji VN, do 12. srpnja, otvorena je izložba Mirana Blažeka pod nazovom 'Monokrom'.
vrijeme: 02.07.2013.
mjesto: Zagreb; Galerija VN, Ilica 163a
url: http://www.kgz.hr
Miranovo stvaralaštvo objedinjeno na ovoj izložbi pod nazivom Monokrom propituje nekoliko problemskih pristupa slikarstvu danas - što je to slikarstvo danas, što je to slikanje, kakav je to proces, gdje prestaje granica slike a počinje predmet/skulptura/objekt, u čemu se očituje magija slikarstva, koja je to ritualna manifestacija koja nudi umjetniku slobodu i uživljavanje u čin slikanja i kakav se rezultat na kraju dobiva, gdje je uistinu vidljiv slikarski identitet na platnu, gdje je granica slike-unutra ili izvan granica rame na koje je napeto platno slike, je li tkanina sama po sebi dostatna činjenica slike?

Svim ovim pitanjima Miran je dao svoj doživljajni i pomalo ironizirajući iskaz u nekoliko radova semantičko istovremeno ironičnih i smislenih znčenjskih naziva: Dream catcher, Idol, Ritual i Komercijalna slika.

Rekla bih da mnogo značenja možemo iščitati u Miranovoj boji. Monokromija upućuje na složenost njegova procesa stvaranja pojedinog djela i na bogatstvo rezultata koji se u konačnici postiže. Jedna boja za mnogobrojnost doživljaja i interpretacija. iz teksta Rašeljke Bilić