Preskočite na glavni sadržaj

Utorkom u Galeriji - Fast Forward: Kristina Šušnjara

U utorak, 25. lipnja, u 20 sati, u Galeriji umjetnina u Splitu, program Utorkom u Galeriji - Fast Forward nastavlja se izložbom Kristine Šušnjare.Autorica predgovora je studentica povijesti umjetnosti Andrea Trutanić.
vrijeme: 25.06.2013. 20,00
mjesto: Split; Galerija umjetnina, Ulica kralja Tomislava 15
url: http://www.galum.hr
Kristina Šušnjara predstavlja se video radovima Osobni obred, Bičevanje i Proricanje, koji su nastali kao dokumentacija istoimenih performansa. Tematika je vezana uz obrede ili rituale koje možemo definirati kao transformativne akcije utemeljene na tradicionalnim obrascima. Razvojem civilizacije mijenjala se i forma obreda, od  primitivnih i  liturgijskih pa sve do konceptualnog oblika u kojem obred postaje jedan od načina izričaja suvremene umjetnosti, što je vidljivo, primjerice, u djelima Josepha Beuysa ili Marine Abramović.

Beuys je upravo performans promatrao kao medij koji sadrži potencijal za samoiscjeljivanje i socijalnu transformaciju. Performansom Osobni obred Kristina propituje značenje obreda kao podsvjesnog čina, referirajući se na rituale prizivanja plodnosti. Istovremeno imitira narodne obrede i mijenja ih. Umjesto karakterističnih simbola plodnosti - žita, jaja, kruha i pšenice - kao simbole koristi slikarske potrepštine - kist, platno i boju - prizivajući tako plodnost u svom slikarstvu. Nadovezujući se na potrebu za boljim osobnim postignućima u umjetničkom radu, umjetnica realizira i performans Bičevanje. Riječ je svojevrsnoj kazni zbog nedovoljnog davanja sebe umjetnosti.

Ponovno koristeći simbole u obliku kistova, umjetnica bičuje, tj. kažnjava projekciju sebe na platnu. Kistovi, namočeni pigmentom, ritmičkim udaranjem ostavljaju trag krvi na umjetničinom tijelu, odnosno platnu. Performans Proricanje realizira s ciljem propitivanja uloge koju imamo u stvaranju vlastite sudbine. Referirajući se na čest oblik proricanja, kleromanciju, umjetnica pokušava proreći budućnost, istovremeno je stvarajući. Svoj već prepoznatljivi simbol, kistove umočene u boju, baca po praznoj podlozi generirajući tako nasumične forme i uzorke čija iščitavanja sežu u budućnost koliko i interpretacija promatrača. Slikarski pribor umjetnici služi kao alat u ritualu proricanja u kojem postavlja pitanja sudbini, na koja zatim sama odgovara analizirajući dobivene uzorke boja i oblika. Andrea Trutanić