Preskočite na glavni sadržaj

Umro akademik Zoran Kravar

Književni povjesničar, esejist i književnik, akademik Zoran Kravar, umro je u 66. godini nakon teške bolesti.
vrijeme: 23.06.2013.
mjesto: Zagreb
Prof. Zoran Kravar rođen je u Zagrebu 1948., a diplomirao je na zagrebačkom Filozofskom fakultetu komparativnu književnost i filozofiju, gdje je od 1984. godine na Odsjeku za komparativnu književnosti bio redoviti profesor.

Kao stipendist Humboldtove zaklade boravio je na Sveučilištima u Konstanzu i u Bonnu, a kao gostujući profesor predavao je na Sveučilištu u Muensteru. Sudjelovao je na mnogo domaćih i inozemnih kongresa i simpozija, osobito onih posvećenih književnom baroku.

Rasprave o hrvatskoj baroknoj književnosti skupno je objavio u knjizi 'Studije o hrvatskom književnom baroku' (1975.). S našim je barokom Kravar upoznao i europsku stručnu javnost objavivši 1991. u ugledna njemačkog izdavača knjigu 'Das Barock in der kroatischen Literatur'.

Akademik Kravar je svoje stručno zanimanje širio i na druga područja: područje hrvatske metrike i teorije stiha općenito. Posebno se istaknuo kao urednik Hrvatske književne enciklopedije.

Bavio se i antimodernističkim tendencijama u književnosti i filozofiji i ideologiji oko 1900. godine. Kao veliki ljubitelj klasične glazbe proučavao je operna libreta kao književnu vrstu.
Akademik Kravar 2009. objavio je knjige 'Uljanice i duhovi' za koju je dobio nagradu Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) te Vjesnikovu nagradu 'Ivan Goran Kovačić'. Dobitnik je i Nagrade grada Zagreba za ukupan znanstveni rad i doprinos književnoj znanosti.
(Hina)