Preskočite na glavni sadržaj

'Traversing the Balkans' u Zagrebu i Vukovaru

Filmsko-glazbeni program 'Traversing the Balkans' gostuje 10. lipnja u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu te potom u Ružičkinoj kući u Vukovaru, 11. lipnja. Jednosatnu projekciju filmskih zapisa nastalih na Balkanu do tridesetih godina 20. stoljeća uživo će pratiti bečki glazbeni sastav Rdeča Raketa (Maja Osojnik i Matija Schellander). Program u oba grada počinje u 20 sati!
vrijeme: 10.06.2013. 20 h
mjesto: Zagreb; Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu i Vukovar; Hrvatski dom Vukovar
url: http://rdecaraketa.klingt.org/

Duo ''Rdeča Raketa“, Maja Osojnik i Matija Schellander u suradnji s Karlom Wratschkom nanovo su uglazbili nijeme filmove iz zbirke Filmskog arhiva u Beču koji su snimljeni u prvim desetljećima 20. stoljeća u jugoistočnoj Europi. Praksa da se stari filmovi sjedinjuju sa suvremenom glazbom prepoznatljiva je reklama Filmarchiva Austria.

Programom se želi predstaviti jedan dio filmske baštine zajedničkog kulturnog prostora nekadašnje Austro–Ugarske, a zamišljen je kao jedan od priloga većem uključivanju zemalja jugoistočne Europe u kreiranje zajedničkog europskog kulturnog identiteta i oživljavanju starih kulturnih veza "Dunavske monarhije".

Riječ je o projektu Austrijskog filmskog arhiva (Filmarchiv Austria) koji se provodi u suradnji s partnerima iz Slovenije, Hrvatske, Srbije, BiH, Makedonije, Albanije, Grčke i Turske. U Republici Hrvatskoj program će se predstaviti u Zagrebu i u Vukovaru – glavni partner je Hrvatska kinoteka (koja je dio Hrvatskog državnog arhiva), a vukovarski domaćin je Javna ustanova u kulturi Hrvatski dom Vukovar sa svojim filmskim programom Petak u Ružički.