Preskočite na glavni sadržaj

Festival tolerancije - 1. festival židovskog filma u Rijeci

Festival tolerancije, 1. festival židovskog filma u Rijeci, održat će se od 7. do 9. lipnja u Art-kinu Croatia. Selektor programa je počasni predsjednik Festivala židovskog filma Zagreb – Branko Lustig, a za riječki Festival odabrao je čak 17 igranih i dokumentarnih filmova. Ulaz je slobodan na festivalski program u cijelosti!
vrijeme: 07.06.2013.
mjesto: Zagreb, Croatia
url: http://www.msu.hr/

Dvostruki oskarovac Branko Lustig svečano će otvoriti Festival tolerancije u petak, 7. lipnja, u 19 sati, kada je na repertoaru riječkog Art-kina drama Gorana Paskaljevića – 'Kad svane dan'. Ulogu profesora glazbe Miše Brankova tumači Mustafa Nadarević, dok glazbu potpisuje Vlatko Stefanovski. Uz brojne druge nagrade i festivalska gostovanja ove je godine film nagrađen i na međunarodnom filmskom festivalu u Palm Springsu.

Drama 'Kad svane dan' priča je o 72-godišnjem profesoru glazbe Miši Brankovu, koji pod neobičnim okolnostima otkriva svoje pravo podrijetlo. Prilikom iskopavanja na mjestu gdje je nekada bio Judenlager Semlin, koncentracijski logor u Beogradu, radnici pronalaze kutiju s dokumentima koju je daleke 1941. zakopao logoraš Isaac Weiss. Profesor saznaje da su njegovi pravi roditelji Weissovi koji su ga, prije nego što su odvedeni u logor, dali na čuvanje prijateljima, Brankovima. U kutiji je i nedovršena glazbena partitura pod nazivom 'Kad svane dan', koju je komponirao Isaac Weiss. Tragajući za istinom o sebi, profesor traga i za malo poznatom istinom o logoru. Istovremeno, postaje opsjednut dovršavanjem započete kompozicije i izvođenjem maestralne molitve za mrtve na mjestu nekadašnjega logora.

Branko Lustig, dvostruki oskarovac ('Schindlerova lista' i 'Gladijator'), najpoznatiji je kulturni poslanik Hrvatske u svijetu. Dugi niz godina djeluje u Hollywoodu, a kao član Akademijine komisije za kandidaturu filmova za nagradu Oskar sudjeluje u njezinu radu. Karijeru je započeo kao voditelj snimanja u Jadran filmu te je sudjelovao u gotovo svim stranim produkcijama filmova na području bivše Jugoslavije kao glavni organizator i direktor filma. U Americi je blisko surađivao s istaknutim redateljima kao što su Steven Spielberg, Ridley Scott te brojni drugi. U lipnju 2009. godine primio je počasni doktorat Sveučilišta u Zagrebu za izniman doprinos filmskoj umjetnosti i promociji hrvatskog filma u svijetu. Predavač je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu na odjelu produkcije. Zbog svoje izuzetne stručnosti, ali i židovskog podrijetla i iskustva u najzloglasnijim nacističkim logorima, pokazuje veliko zanimanje i poznavanje židovskog filma te se kao volonter angažirao na zagrebačkom Festivalu židovskog filma u svojstvu počasnog predsjednika Festivala. Svoje djelovanje predsjednika Festivala proširuje i predavanjima na temu holokausta koja drži učenicima i studentima diljem Hrvatske.