Preskočite na glavni sadržaj

Performans 'Future Artefacts' Line Kovačević

U četvrtak, 6. lipnja, u 19 sati, u okviru izložbe Future Artefacts, u galeriji HDD, Lina Kovačević će izvesti prvi performans iz serije 'How to make an online romantic dinner'. Romantične večere će se održavati i u petak 5., u subotu 6., i utorak 9. lipnja u 19 sati. Gosti koji se prijave na večeru bit će nasumično odabrani i obaviješteni e-mailom.
vrijeme: 06.06.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; HDD galerija / Hrvatsko dizajnersko društvo, Boškovićeva 18
url: http://dizajn.hr
Autorica će se nalaziti u prostoru galerije, za raskošno postavljenim stolom i setom za online romantičnu večeru, a večerati će zajedno s ljudima s druge strane ekrana. Prijave za večeru s umjetnicom primaju se na e-mail sashadipalci@gmail.com.

'Future artefacts are things from the future that already exists. In many senses the future is already here, and through these artefacts we can examine it'.

Set proizvoda za online romantičnu večeru sastoji se od pola tanjura, kutnog tanjura, stolnjaka sa izvezenom tipkovnicom i otvorom za touch pad da ne biste prolili tipkovnicu, te seta pravila ponašanja prilikom online romantične večere. Ovaj set nalazi se u umjetničkoj kolekciji francuske ministrice kulture kojoj je predan kao poklon prilikom otvaranja festivala hrvatske kulture u Francuskoj 'Croatie la voici'.

Projekt online romantične večere inspiriran je vlastitim iskustvima autorice te jednim online vjenčanjem na areodromima u Dubaiu i Londonu 2009., organiziranog jer su mladenci propustili letove. Rad je rezultat jednogodišnjeg istraživanja na postdiplomskom studiju St.Martins School of Art and Design u Londonu, te istovremeno funkcionira kao set proizvoda, ali i kritički komentar naspram situacije u kojoj se digitalni mediji razvijaju većinom u virtualnom smjeru, zaboravljajući pritom na tijelo kao bitan element interakcije sa tehnologijom.
 
Za vrijeme trajanja izložbe održat će se nekoliko večera. Uz performans, izložba se sastoji od fiktivnih artefakata zamišljenih za interakciju u bliskoj budućnosti, materijaliziranih u objekte te izvedenih u 3D printu. Objekti su tretirani kao artefakti proizašli iz određenih scenarija življenja te pružaju korisniku priliku da ih sam kreira i dovrši. Objekti, fotografije i video zapis čine skulpturalnu instalaciju koja kao pokretač narativa koristi spomenute predmete. Savjeti iz kulinarskog showa sažeti su u obliku pravila, koja su ugravirana i zamišljena kao svojevrsni 'Lonely planet' za cyber dating.
 
Osim instalacije i performansa, u okviru izložbe bit će predstavljena i guerilla akcija sa Salone Del Mobile u Milanu 2013, u sklopu koje je održano nekoliko ad hoc cyber večera u Zoni Tortoni, Duomu i na drugim lokacijama. Također, izložba Future Artefacts predstavlja svojevrsnu retrospektivu radova, između ostalih plakata Line Kovačević nastalih u 10 godina (2003. - 2013.) za različite projekte s područja tzv. nezavisne scene, poput plakata za Urbanfestival, Human Rights Film Festival, Badco., EgoBooBits i drugih., te interaktivnih screen based radova poput Edit This Banner, Raymond Robot Designer do objekata poput Seta za online romantičnu večeru i 3D artefakata.
 
Lina Kovačević rođena je u Zagrebu i diplomirala na Studiju Dizajna u Zagrebu. Prvu internacionalnu profesionalnu nagradu osvojila je još kao studentica na Studiju Dizajna, 2003. godine, a uslijedile su nagrade poput RedDot, Art Directors Cluba NY, ID Annual Design Review, Young Guns i druge. Kao VJ nastupala je na Ars Electronici, Transmedialeu, Contact Europe, a 2008. godine seli u London i upisuje magisterij na Central St.Martins School of Art and Design. Magistrirala je 2010. setom za online romantičnu večeru, kolekcijom proizvoda za parove u vezama na daljinu. Od tada je izlagala na London, Paris Design, Helsinki i Milan Design Weeku, održala je predavanja o svome radu u Apple Store-u u Londonu, Share konferenciji u Beogradu, a njen rad set za online romantične večeru posjeduje i Francuska ministrica kulture.Linin rad često je opisivan kao subverzivan, ali i duhovit i romantičan, sa post-ironičnom crtom i emocionalnom vrijednošću na osobnom i kolektivnom nivou. (iz kataloga izložbe, Q Art, London, 2011).