Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Prostor.i.ja - Mala škole arhitekture u MSU

Danas, 5. lipnja, u 18 sati, u Muzeju suvremene umjetnosti Zagreb, otvara se izložba 'Mala škola arhitekture 2010.-2013.' Mala škola arhitekture je višegodišnji  projekt s ciljem promicanja sadržaja s područja arhitekture i urbanizma među mladima.
vrijeme: 05.06.2013. 18,00
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.d-a-z.hr
Kroz igru i praktičan rad učenici pronalaze odgovore na pitanja: kako čovjekove potrebe određuju izgled prostora u kojem boravi i obratno, kakva je povezanost oblika, materijala i funkcije u arhitekturi, kojim materijalima gradimo i koje su njihove konstruktivne mogućnosti, koja je uloga svjetlosti u oblikovanju prostora, što je to urbani prostor i kako ga koristimo, koja je naša uloga u očuvanju kulturne baštine i sl. Dio sadržaja je usmjeren na neposredno okruženje u kojem učenici borave; grad, kvart, škola. Na taj se način mlade želi potaknuti da stvaraju aktivan stav prema urbanom okruženju, kulturnoj i arhitektonskoj baštini te svjesno sudjeluju u njenom očuvanju.

Projekt su 2010. pokrenuli Društvo arhitekata Zagreba, NoThing productions, Udruga za promicanje vizualne kulture OPA, program Arhitektura i djeca Hrvatske komore arhitekata. Radionice zajedno realiziraju učitelji likovne kulture, arhitekti te studenti Arhitektonskog fakulteta, Akademije likovnih umjetnosti i Učiteljskog fakulteta u Zagrebu. Od početka projekta se u radionice organizirano uključuju osim djece pozvane javnim pozivom, osnovne škole grada Zagreba.Radionice su se održavaleu  Društvu arhitekata Zagreba, zagrebačkim  školama i javnim prostorima. Posljednja takva suradnja realizirana je s Pedagoškim odjelom Muzeja suvremene umjetnosti te osnovnim školama Šestine i August Cesarec.

Izložba kronološki prikazuje aktivnosti koje su se odvijale u Društvu arhitekata Zagreba, osnovnim školama Šestine, A. Cesarec, J.J. Strossmayer, Tin Ujević, Trnsko, na zagrebačkim ulicama, u Kući za ljude i umjetnost Lauba, te zadnju radionicu koja se u Školici Muzeja suvremene umjetnosti organizirala u sklopu aktualne izložbe Josipa Vanište ‘Ukidanje retrospektive’.

Izložbu organiziraju Pedagoški odjel Muzeja suvremene umjetnosti Zagreb, Udruga za promicanje vizualne kulture OPA, program Arhitektura i djeca Hrvatske komore arhitekata,  NoThing productions  i Društvo arhitekata Zagreba.