Preskočite na glavni sadržaj

Otvorena izložba 'Antičkih mozaika iz Ravenne'

Povodom pristupanja Hrvatske u Europsku uniju i Dana Italije, u nedjelju, 2. lipnja, u splitskom Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika (MHAS) talijanska konzulica Paola Cogliandro otvorila je izložbu 'Antički mozaici iz Ravenne', koju će posjetitelji moći razgledati sve do 13. srpnja ove godine.
vrijeme: 02.06.2013.
mjesto: Split; Muzej hrvatskih arheoloških spomenika, Stjepana Gunjače bb
url: http://www.mhas-split.hr
Izložba je organizirana u suradnji s talijanskim konzulatom, gradovima Ravennom i Splitom, te Muzejom hrvatskih arheoloških spomenika, a sastoji se od četrdeset vjernih reprodukcija sačuvanih u gradskim bazilikama i mauzolejima Ravenne.

Zbirka vjernih kopija antičkih mozaika nastala je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, a prvi su put bili izloženi u Parizu 1951. godine. Izložba je u posljednjih deset godina obišla nekoliko svjetskih glavnih gradova, među kojima Madrid, Berlin, Moskvu i Sankt Peterburg.

Izložba je samo jedan događaj koji veleposlanstvo Republike Italije potiče u Hrvatskoj kako bi proslavilo ulazak Hrvatske u Europsku uniju koji će olakšati život građanima s obje strane Jadrana, a tim će povodom u zagrebačkome Muzeju za umjetnost i obrt uskoro biti izložena i Caravaggiova slika 'Večera u Emausu' iz pinakoteke u Breri.
(Hina)