Preskočite na glavni sadržaj

2. natjecanje hrvatske vokalne tradicijske glazbe

Zagrebački glazbeni podij Centra za kulturu Trešnjevka već sedamnaest godina zaredom organizira Festival pjevačkih zborova, koji uključuje Natjecanje pjevačkih zborova i Natjecanje hrvatske vokalne tradicijske glazbe, okupljajući na jednome mjestu ljubitelje zborske glazbe iz cijele Hrvatske. Ove će se godine manifestacija 2. natjecanja hrvatske vokalne tradicijske glazbe održati 24. i 25. svibnja u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. Ulaz na sve koncerte je besplatan!
vrijeme: 24.05.2013.
mjesto: Mali Lošinj, Croatia
url: http://www.zagrebackiglazbenipodij.com/

Na Natjecanju će nastupiti više od dvadeset zborova, vokalnih ansambala, folklornih skupina i klapa iz Čakovca, Karlovca, Sisaka, Splita, Velike Gorice i Zagreba. Svečano otvorenje je 24. svibnja s početkom u 20 sati, a Natjecanje otvaraju mali vokalni sastavi.

Među više od 500 zboraša ljubitelji tradicijske glazbe imat će priliku čuti i mlade Slavonce okupljene u Mušku pjevaču skupinu „Sinovi atara“, a koji su široj javnosti poznati po sudjelovanju na UNESCO-vu festivalu u Južnoj Koreji, gdje su prošle godine predstavljali bećarac. Poklonici zborskog pjevanja moći će poslušati i Mješoviti folklorni zbor KPD-a „Sveta Klara“, zbor „Josip Štolcer Slavenski“ kao i izvedbu zbora „Concordia discors”, a koji je prošle godine dogurao do finala HTV-ova showa „Do posljednjeg zbora”.

Inače, zborsko je pjevanje najrašireniji oblik grupnog umjetničkog izražavanja, a samo na području Zagreba aktivno djeluje stotinjak vokalnih ansambala. Koliko je pak hrvatska tradicijska glazba važna dokazuje i činjenica da će našu zemlju na natjecanju Eurosong ove godine predstavljati upravo klapa, a za koju se HRT odlučio i zbog toga što je UNESCO hrvatsku tradicionalnu glazbu uvrstio na popis nematerijalne baštine u Europi.