Preskočite na glavni sadržaj

'Miranda' najbolja predstava Festivala malih scena

Nagradu 20. festivala malih scena u Rijeci za najbolju predstavu u cjelini osvojila je predstava 'Miranda' Gradskog teatra iz Vilniusa u režiji Oskarasa Koršunovasa, koji je nagrađen i za najbolju režiju.
vrijeme: 13.05.2013.
mjesto: Rijeka
url: http://www.theatrefestival-rijeka.hr

Festivalski žiri, u kojem su bile glumice Rada Đuričin, Helena Buljan i Elvia Nacinovich, odlučio je za glavnu mušku ulogu nagraditi Ozrena Grabarića, za Artura Uija u predstavi "Cabaret Brecht – Zadrživi uspon Artura Uija", i Nikolu Ristanovskog, za Molierea u predstavi "Moliereov život" Makedonskog narodnog teatra Skopje.

Nagradu za glavnu žensku ulogu dobile su Edita Karađole, za Majku u predstavi "Dabogda te majka rodila", i Sandra Lončarić Tankosić, za ulogu Katarine u predstavi "Unterstadt" osiječkog HNK.

Najbolji mladi glumac je Živko Anočić,koji je glumio Danijela u predstavi "Fine mrtve djevojke".

Nagradu za epizodnu ulogu dobili su Nela Kocsis, za Ulogu Lidije u predstavi "Fine mrtve djevojke", i Mladen Vasary, za Glumca u predstavi "Cabaret Brecht".

Nagradu publike osvojila je predstava "Dabogda te majka rodila" HKD Teatra i HNK Ivana pl. Zajca.

Na programu 20. Međunarodnog festivala malih scena od 2. svibnja bilo je 11 predstava iz pet europskih zemalja - šest iz Hrvatske, dvije iz Srbije te po jedna iz Slovenije, Makedonije i Litve.

Riječka publika mogla je pogledati predstavu "Unterstadt" HNK Osijek u režiji Zlatka Svibena, "Fine mrtve djevojke" Mate Matišića u režiji Dalibora Matanića i izvedbi Dramskog kazališta Gavella iz Zagreba i predstavu "Jalova" nastala u koprodukciji KUD-a Borza iz Maribora i riječke skupine Trafik.

Slijedile su predstava Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane "Božić kod Ivanovih" po tekstu Aleksandra Ivanovića Vedenskog u režiji Olivera Frljića i Kazalište Ulysses iz Zagreba s predstavom "Cabare Brecht - Zadrživi uspon Artura Uija" Bertolta Brechta, u režiji Lenke Udovički,

Riječki HNK Ivana pl. Zajca i HKD Teatar sudjelovali su s koprodukcijom "Dabogda te majka rodila" po romanu Vedrane Rudan i u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a Zagrebačko kazalište mladih s predstavom "Žuta crta" autorica Juli Zeh i Charlotte Roos u režiji Ivice Buljana.

Na repertorau su bili "Pedeset udaraca" Tamare Baračkov u režiji Ane Grigorović i u izvedbi Ateljea 212 iz Beograda, predstava "Miranda" po motivima Shakespearove "Oluje", koju režira Oskaras Koršunovas, a izvodi Gradsko kazalište iz Vilniusa u Litvi, Bulgakovljev "Moliereov život" redatelja Aleksandra Popovskog, u izvedbi Makodonskog narodnog teatra iz Skopja te "Othello" u režiji Miloša Lolića i izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda, s kojim je festival završen.

Izbornica festivala bila je Željka Turčinović, a organizatori HKD Teatar – Međunarodni festival malih scena i Odjel za kulturu grada Rijeke. (Hina)