Preskočite na glavni sadržaj

Pijanist Berezovski sa Zagrebačkom filharmonijom

Zagrebačka filharmonija u svojemu Plavom ciklusu ugostit će maestra Pavla Dešpalja i poznatoga ruskog pijanista Borisa Berezovskog 10. svibnja u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.
vrijeme: 10.05.2013. 19,30 h
mjesto: Zagreb; KD Vatroslava Lisinskog
url: http://www.zgf.hr/

Maestro Dešpalj poznati je hrvatski dirigent i skladatelj koji je diplomirao kompoziciju 1960. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Stjepana Šuleka.

Vodio je zagrebačke orkestre na mnoge turneje po gotovo svim zemljama Europe te po Americi i Dalekom istoku. Gost je dirigent u uglednim orkestrima u inozemstvu (Luksemburg, Toulouse, Milano, Frankfurt, Bratislava, Budimpešta, Bukurešt, Moskva). Ravnao je i Londonskim simfonijskim orkestrom, Novosibirskom filharmonijom, Pittsburškim simfonijskim orkestrom, Festivalskim orkestrom Chicaga, Tokijskom filharmonijom, Tokijskim simfonijskim orkestrom te operama u Tokiju i Yokohami.

Snimio je i mnoge nosače zvuka, a njegove kompozicije objavljuju nakladnici kao što su MIC, HDS, Southern Music Company. Dobitnik je mnogih strukovnih nagrada i državnih priznanja. Počasni je građanin Daytona Beacha, profesor emeritus Tokijskoga nacionalnog sveučilišta i redoviti član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti HAZU). Od prošle je godine šef dirigent Simfonijskog orkestra HRT-a.

Ruski pijanist Berezovski stekao je ugled jednog od najsnažnijih virtuoza i glazbenika nadarenog jedinstvenom pronicavošću i iznimnim senzibilitetom ističe glazbena kritika. Nakon njegova londonskoga debija u Wigmore Hallu 1988. godine "The Times" ga je opisao kao "glazbenika koji mnogo obećava, pijanista blistave virtuoznosti i zastrašujuće snage".

Dvije godine poslije, 1990. osvojio je zlatnu medalju na Međunarodnome natjecanju "Čajkovski" u Moskvi. Redovito nastupa s eminentnim orkestrima među kojima su: Kraljevski Concertgebow orkestar, Danski nacionalni radijski simfoničari, Nacionalni orkestar Francuske, Orkestar filharmonije (London), Newyorška filharmonija i mnogi drugi.

Na programu koncerta su skladbe dvojice francuskih skladatelja Georgea Bizeta i Mauricea Ravela te Španjolc Maneula de Falle, koji se školovao u Francuskoj i upijao vještinu bogate orkestracije tih vrsnih francuskih skladatelja.

Koncert će početi Bizetovom 1. simfonijom u C-duru, slijedi Ravelov Koncert za klavir u D-duru i na kraju skladba Noći u španjolskim vrtovima Manuela de Falle. (Hina)