Preskočite na glavni sadržaj

Urbana intervencija 'Melting Street' Elise Vladilo u Puli

U nedjelju, 5. svibnja, od 10,30 do 17 sati, ispred Multimedijalnog centra Luka u Puli, održat će se umjetnička akcija / urbana intervencija 'Melting Street' autorice Elise Vladilo.
vrijeme: 05.05.2013. 10,30 - 17,00
mjesto: Pula; MMC LUKA, Istarska 30
url: http://www.mmcluka.hr
Pozivaju se  zainteresirani za sudjelovanje u akciji / volonteri, koji bi autorici pomogli u ostvarivanju intervencije.

Istarska ulica pobojat će se u tople tonove crvene i žute boje u potezu od križanja sa ulicom Dubrovačke bratovštine do Trga Nimfei, ispred Arene. Zainteresirani se mogu prijaviti na kontakte Udruge MMC LUKA do subote, 4. svibnja.  

Suradnik na projektu je Pulska filmska tvornica, koja će o cijelom događanju snimiti dokumentarni film. U slučaju kiše, događaj se odgađa.
 
Projekt je dio autoričinog istraživanja intervencija u javnom prostoru ostvarenih upotrebom boje, koji animiraju naše svakodnevne itinerare. Intervencija će se realizirati sudjelovanjem svih zainteresiranih- djece, građana, umjetnika- zajedničkom akcijom kojom svi sudjeluju u ostvarenju konačnog rezultata.

Bit će to zanimljiv moment posvećen igrama s bojom, u omjeru koji se ne događa često (radi se o dimenzijama ulice), kao i zadovoljstvo sudjelovanja u zajedničkoj akciji. Akt bojanja postaje dijalog, aktivno sudjelovanje u življenju grada i omogućava predlaganje novih elementa pejzaža, koji se ne mogu usvojiti uobičajenim brzim i rastresenim prolaskom kroz urbani kontekst. Na ovaj se način u naš um upisuje precizniji obris tog fragmenta pejzaža i dovodi nas do dubljeg doživljaja i poznavanja mjesta. Boja u ljudskoj percepciji otvara emotivnu sferu, direktan put u intimnost, bez prepreka koje bi mogle spriječiti raspoloživost i otvaranje prema okolini. Ideja je da se ovom prostornom intervencijom boja počne širiti prema nogostupu i asfaltu, kreirajući tako fokus usmjeren ka Multimedijalnom centru LUKA, istovremeno razbijajući uobičajenu simetričnost ulice. Kombinacija toplih, sunčanih boja ambijentu prenosi toplinu, s ciljem da se pokrene, oživi i revitalizira urbana cjelina te duhovnoj dimenziji podari zaigranost i ironija.

Elisa Vladilo (Merida, Venezuela, 1961.) školovala se na Akademijama likovnih umjetnosti u Veneciji i Milanu. Od 1984. godine realizira javne intervencije u prostoru i kazališne scenografije. Od 1984. g. bavi se i slikarskim projektima. Dobitnica više nagrada (Pollock- Krasner Foundation, Crescendo Project, Oreste 3...), intervencije je izvela u Trstu, Londonu, Berlinu, Milanu, Mongoliji i drugdje. Sudjelovala je na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Živi i radi u Trstu.