Preskočite na glavni sadržaj

Izložba kazališnih plakata grafičkog dizajnera Vanje Cuculića

U riječkoj Galeriji Kortil, danas, 3. svibnja, s početkom u 19,30 sati, otvara se izložba plakata grafičkog dizajnera Vanje Cuculića pod nazivom 'Nulti glumac', Izložba ostaje otvorena do 11. svibnja.
vrijeme: 03.05.2013. 19,30
mjesto: Rijeka; Galerija Kortil, Strossmayerova 1
Kazališni plakat grafičkog dizajnera Vanje Cuculića nulti je glumac predstave; nevidljiv u podjeli, no poput glumca koji govori prolog izlazi pred javnost prije svih ostalih. Njegovu izlasku pred publiku prethodi proces čitanja dramskoga teksta i osmišljavanje, odnosno njegova interpretacija. Osobnost doživljenog pritom je polazište za autorski pristup, za karakternu podlogu izgrađenog stava iz kojeg će proizaći vrijednost i intenzitet same interpretacije.
 
Gradnja plakata u svemu se navedenom poklapa s gradnjom lika u predstavi, pritom plakat ne izlazi iz svojih dviju zadanih dimenzija.Iako govorimo o vizualnom mediju, koji se temeljno ne izražava ni glasom, ni zvukom ni pokretom, dramaturgija Cuculićeva plakata uvijek je auditivna, glasna. On, poput prologa začinje priču, odašilje preliminarnu poruku, daje naslutiti sadržaj koji predstava tek treba uprizoriti.

U vizualizaciji toga sadržaja uobičajeni su elementi izražavanja tipografija i ilustracija. Tipografski dio u pravilu odgovara na informativna pitanja: Tko, Što, Gdje i Kada, dok je ilustracija ono što nas kao promatrače/gledatelje uvodi u igru.

Ilustracija je najčešće montirana od fotografije, slike ili crteža na jednobojnoj podlozi. Novonastali hibrid dijelova ljudsko-animalno-predmetnog svijeta osmišljen je tako što sublimira sadržaj dramskoga teksta u vizualnu poruku. Ta misaona tvorevina Cuculićeve mašte i logike često je na prvi pogled nevidljiva. I ostala bi tako skrivena u naizgled jednostavnim likovnim elementima da nema tu moć angažiranja promatrača. Upravo je ta osobina slojevite čitljivosti ono što Cuculićev izraz čini autorski prepoznatljivim. iz teksta Jolande Todorović