Preskočite na glavni sadržaj

Rijeka: 20. međunarodni festival malih scena

Rijeka: 20. međunarodni festival malih scena
Međunarodni festival malih scena u Rijeci počinje 2. svibnja u HNK Ivana pl. Zajca, a ove godine obilježava 20. godišnjicu postojanja. Na programu je 11 predstava iz pet europskih zemalja i to šest iz Hrvatske, dvije iz Srbije te po jedna iz Slovenije, Makedonije i Litve.
vrijeme: 02.05.2013.
mjesto: Rijeka
url: http://www.theatrefestival-rijeka.hr

Izbornica festivala je Željka Turčinović a u festivalskom žiriju bit će glumice Milena Dravić, Helena Buljan i Elvia Nacinovich.

Prva predstava ovogodišnjeg festivala je "Unterdtadt" HNK Osijek u režiji Zlatka Svibena, ocijenjena najboljom predstavom hrvatskog glumišta u 2012. godini.

Slijedi predstava "Fine mrtve djevojke" Mate Matišića u režiji Dalibora Matanića i izvedbi Dramskog kazališta Gavella iz Zagreba, predstava "Jalova" nastala u koprodukciji KUD-a Borza iz Maribora i riječke skupine Trafik te predstava Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane "Božić kod Ivanovih" po tekstu Aleksandra Ivanovića Vedenskog u režiji Olivera Frljića.

Kazalište Ulysses iz Zagreba nastupit će s predstavom Bertolta Brechta "Cabare Brecht - Zadrživi uspon Artura Uija" u režiji Lenke Udovički, riječka kazališta HNK Ivana pl. Zajca i HKD Teatar s koprodukcijom "Dabogda te majka rodila" po romanu Vedrane Rudan i u režiji Tatjane Mandić Rigonat, a Zagrebačko kazalište mladih s predstavom "Žuta crta" autorica Juli Zeh i Charlotte Roos u režiji Ivice Buljana.

Program zaključuju predstave "Pedeset udaraca" Tamare Baračkov u režiji Ane Grigorović i u izvedbi Ateljea 212 iz Beograda, predstava "Miranda" po motivima Shakespearove "Oluje" koju režira Oskaras Koršunovas a izvodi OKT - Gradsko kazalište iz Vilniusa u Litvi, Bulgakovljev "Moliereov život" redatelja Aleksandra Popovskog i u izvedbi Makodonskog narodnog teatra iz Skopja te zadnjeg dana, 11. svibnja "Othello" u režiji Miloša Lolića i izvedbi Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda.

Ove godine predstave će se igrati na dvije nove lokacije, u skladištu u riječkoj luci te Češkom domu na sjeverozapadu Rijeke.

Organizatori festivala su HKD Teatar – Međunarodni festival malih scena i Odjel za kulturu grada Rijeke. (Hina)