Preskočite na glavni sadržaj

Mikropolitike: seminar Umjetnost i novac

Seminar 'Umjetnost i novac', završni dio istoimenog tematskog ciklusa u okviru programa Mikropolitike, održava se u subotu, 20. travnja, u Galeriji Miroslav Kraljević, od 11 do 19 sati.. Seminar u različitim formatima (radionice, predavanja, projekcije, diskusije) istražuje (ne)mogućnosti umjetničke artikulacije društvene funkcije novca.
vrijeme: 20.04.2013. 11,00 - 19,00
mjesto: Zagreb; Galerija Miroslav Kraljević, Šubićeva 29
url: http://mikropolitike.blok.hr
Izlagačice i izlagači: Annie Dorsen, Fokus grupa (Iva Kovač & Elvis Krstulović), Andrew Haydon, Marko Kostanić, Jelena Vesić.

Polazeći od tvrdnje da novac nije zatvoren sustav, već da igra važnu funkciju u strukturiranju različitih društava u različitim kulturnim kontekstima i historijskim uvjetima, odlučili smo prići mu s onu stranu ekonomskih razmatranja, istražiti ovu kompleksnu i politički nabijenu temu na podlozi umjetnosti. Završni seminar okuplja istraživanja koja će biti okupljena i objavljena u tematskom broju časopisa za izvedbene umjetnosti Frakcija.

Nakon tematskog broja pod nazivom 'Umjetnički rad u doba štednje' koji je pokušao artikulirati početne korake materijalističke analize kroz pitanja političkog stanja i ekonomske logike javnih financija određenih tzv. mjerama štednje, konstituiranja autonomnog polja umjetnosti iz perspektive uspostave tržišta najamnog rada, političke funkcije kulture, odnosa između kulturnih politika i politika visokog obrazovanja i mehanizama funkcioniranja medijskog polja, umjetničkog tretiranja političko-ekonomskih uvjeta reprodukcija i logike umjetničke radne samoorganizacije i metoda proizvodnje, novi broj pod nazivom, još uvijek radnim, 'Umjetnost i novac' može se gledati kao svojevrsni nastavak.

Nastaviti za nas znači kroz close reading odabranih umjetničkih radova/praksi/pozicija pokušati iščitati kako se ovaj sloj kapitalističke stvarnosti, novac, reflektira u umjetničkim procesima i narativima. Zanima nas novac kao artefakt, kao objekt, ali i kao apstrakcija.

Kako se umjetnost hvata u koštac s (ne)mogućnošću reprezentacije novca, budući da je novac odnos, i da li je budući nematerijalan ujedno i nereprezentabilan?
Kako u umjetničkom polju, u kojem se radi o posebnoj vrsti robe, funkcioniraju procesi stvaranja vrijednosti?

Kako se politička suverenost ekonomije novca (financijalizacija) odražava u umjetničkom jeziku? Što dematerijalizacija reprodukcije kapitala znači u području umjetnosti, posebno na podlozi ideje konceptualne umjetnosti da se nešto efemerno, nepostojano, kratkoročno može oduprijeti ovisnosti o reprodukcijskim uvjetima?

Seminar okuplja istraživanja u nastajanju, od kojih se neka prvi put javno predstavljaju, pa prije svega predstavlja točku susreta istraživačkih bilješki u kojem sudionice i sudionici, zajedno sa zainteresiranom publikom, otvaraju zajedničku refleksiju.
Program seminara