Preskočite na glavni sadržaj

Aletheia – poziv na kazališnu radionicu

Umjetničko kulturna organizacija Aletheia poziva sve zainteresirane da se prijave za sudjelovanje u međunarodnoj radionici za kazališnu režiju, pod nazivom Kazalište kao putovanje u srž ljudske prirode. Radionica se održava od 13. do 21. srpnja 2013., u Milanu, a prijave su otvorene do 15. svibnja.
vrijeme: 13.07.2013.
prijava: 15.05.2013
mjesto: Milano, Italija
url: http://associazionealetheia.wix.com/english
Sudjelovanje je namijenjeno profesionalnim kazališnim redateljima, studentima kazališne režije te svima zainteresiranima za istraživanje specifičnih iskustava ovog procesa. Program, koji se sastoji od svakodnevnog teorijskog i praktičnog rada, želi sudionike upoznati s vizijom koju promovira Aletheia: kazalište kao umjetnost apsolutno je gospodar života.

U ovim vremenima, više nego ikad prije, kad postoji toliko 'stvarnih' dnevnih, egzistencijalnih, fizičkih, metafizičkih problema, postojanje kazališta izgleda gotovo anakrono. No ipak kazalište je nesumnjivo najprikladniji instrument za učenje o životu, kako bi se mogle upoznati mogućnosti, kako bi mogli upoznati sami sebe, svoje granice, svoju intimu te ne zaboraviti da život nije već gotov, već da ga nanovo izgrađujemo, imajući na raspolaganju izvanredna i trenutačna sredstva gdje možemo pokušati živjeti – kazalište.

Iz ove perspektive postavlja se pitanje tko je kazališni redatelj? Koje bi procese on trebao poznavati u dubinu, polazeći od jasne ideje i vizije, određujući liniju kreativnog razvoja, znati tko je glumac te kako  pomoći u razvoju osobnosti, svijesti, znanja i općeg unutarnjeg bića pojedinog glumca i čitave grupe, te ujedno znati upravljati međuljudskim odnosima unutar kazališne grupe, rješavajući konflikte, omogućujući formiranje sinergija, konstantno razvijajući duh pripadanja grupi, njenoj viziji i misiji.

O redatelju ovisi učinkovitost kazališnog projekta. Dakle, kakve bi sposobnosti on trebao razvijati? Što sve obuhvaća rad na predstavi, imajući u vidu viziju kazališta kao gospodara života?

Teme radionice:
- rad na glumcu;
- koordinacija grupe, vodstvo i timski rad;
- kazališni projekt, predstava: zašto, što, kako, tko?
- stvaranje dramaturgije, ideja predstave / metafore / teme;
- proces stvaranja materijala;
- metodologija i ne-metodologija rada;
- montaža stvorenih materijala;
- finalna dramaturgija (riječi, radnje, slike);
- prostor;
- komplementarni instrumenti, svjetlo i glazba;
- predstava.

Za sudjelovanje potrebno je popuniti prijavnicu te ju poslati na ansambl.miraz@gmail.com

Rana grupa obuhvaća 10 sudionika.

Osoba za kontakt:
Andjelka Vujinovic, koordinatorica projekta
Tel: + 381 62 300 180
E-mail: ansambl.miraz@gmail.com
associazioneculturalealetheia@gmail.com