Preskočite na glavni sadržaj

Kroatien Kreativ: hrvatski umjetnici u njemačkoj Noći muzeja

U sklopu programa promocije hrvatske kulture u Njemačkoj "Kroatien Kreativ 2013", Filmmuseum Duesseldorf, jedan od najljepših njemačkih filmskih muzeja, ugostit će u svojoj Noći muzeja 20. travnja koncert i performance "Lighterature Reading", u izvedbi umjetničkog dvojca "Lightune.G", Bojana Gagića i Miodraga Gladovića.
vrijeme: 20.04.2013.
prijava: 07.10.2015
mjesto: Njemačka; Duesseldorf
url: http://www.kroatienkreativ2013.de/

Taj se umjetnički projekt temelji na konverziji svjetla iz svjetlosnih objekata u tonske slike korištenjem fotoelektričnog efekta u solarnim panelima, a otud i naziv 'luminoakustika' kojim se definira tehnika izvođenja i skladanja. Različiti izvori svjetla generiraju različite frekvencije zvuka koje se daljnjim procesuiranjem pretvaraju u modularni glazbeni komad.

Program "Kroatien Kreativ 2013" će tijekom cijele ove godine njemačkoj publici predstavljati današnju suvremenu hrvatsku kulturu u njezinim kreativnim potencijalima, kako društveno-kritičnim, eksperimentalnim ili inovativnim, tako i onim oslonjenim na baštinu koji ukazuju na posebnost i značaj Hrvatske i njezino mjesto u Europi.

"Noć muzeja", tradicionalno je jedna od najposjećenijih kulturnih manifestacija u Njemačkoj, te će hrvatska luminoakustička kompozicija, koji je u okviru "Kroatien Kreativ 2013" treći u nizu događanja pod imenom "Medijska umjetnost iz Hrvatske", vidjeti velik broj posjetitelja, izvijestio je Stipe Pleština, voditelj projekta Kroatien Kreativ.

Kuratorica programa "Medijska umjetnost iz Hrvatske" je Ingeborg Fuelepp, uz Pleštinu koordinatorica programa je i Blažena Radas, a kuratorica Alida Bremer.

S hrvatske strane pokroviteljica programa je ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić, a s njemačke savezni ministar za kulturu Bernd Neumann. (Hina)