Preskočite na glavni sadržaj

Sven Stilinović u Galeriji O.K.

U petak, 22. ožujka, u 21 sat, u Galeriji O.K. u Rijeci, otvara se izložba multimedijalnog umjetnika Svena Stilinovića 'Leng – Tch'e'.
vrijeme: 22.03.2013. 21,00
mjesto: Rijeka; K.U.N.S., Galerija O.K.. Franje Račkoga 24
Tortura od stotinu komada i Georges Bataille samo su odgovarajući avangardno – disidentski komparativni materijal za polagani pristup konceptu zidne fotoinstalacije postkonceptualnog umjetnika Svena Stilinovića.

Godine 1905. mladi su psihijatri Adrien Borel i Georges Dumas posjetili Kinu. Za vrijeme te posjete Kini, Borel a možda i Dumas svjedočili su činu egzekucije jednog čovjeka putem specijalnog oblika mučenja odnosno, da upotrijebimo tehnički termin, Torture od stotinu komada (engl: The Torture of a Hundred Pieces). Borel je snimio nekoliko fotografija tog užasnog postupka i objavio ih u knjizi (psihološkom ogledu) 1923. godine. Jednu od tih strašnih fotografija onoga što je tamo na vlastite oči vidio Borel je kao psihoanalitičar pokazao svome pacijentu Georgesu Batailleu (koji je tad imao jedva 28 godina), slavnom nadrealistu - disidentu, velikom štovatelju Antonina Artauda i njegova kazališta okrutnosti. Prema Batailleovoj tvrdnji u djelu 'Erosove suze', ta je fotografija odigrala odlučnu ulogu u njegovu životu, sa značajnim posljedicama po svekoliko razmišljanje i djelo. S pomoću uporabe nekih yoga – tehnika (Bataille je poznavao i prakticirao yogu, tantrički budizam, lamaizam, kao i kršćansku mistiku, i što sve ne pri tom!) i uporne meditacije o toj fotografiji i snimljenom prizoru (Tortura, Kina, 1905.), on je - tvrdi - dospio u takvo ekstatično stanje koje, uvjeren je, korespondira sa stanjem svijesti žrtve s te danas slavne snimke. Tako je iskusio smrt boga / čovjeka u potpuno 'ogoljenom' izdanju, poput inih značajnih 'kritičara uma' među suvremenicima, na čelu s Foucaultom. Na tragu starijih preteča, temom 'spore smrti' bavi se naš multimedijalni umjetnik i performer Sven Stilinović.


Sven Stilinović je konceptualni likovni umjetnik, fotograf, performer, scenograf i video umjetnik. Rođen je u Zagrebu 1956. godine gdje je i živio do kraja devedesetih, kada se seli u Rijeku. Gdje djeluje u sklopu riječkog MMC-a i galerije O.K..2008. godine se vraća u Zagreb. Profesionalno je aktivan već 30 godina. Bio je član Grupe šestorice autora koja je 1998. godine bila predstavljena velikom retrospektivnom izložbom u Zagrebu: 1999. u Rijeci i Splitu, te 2000. u Ljubljani. Grupa šestorice predstavlja značajan segment hrvatske suvremene eksperimentalne i inovativne umjetnosti. Samostalan opus Svena Stilinovića uključuje radove u različitim područjima suvremenog stvaralaštva, kojime dominira ekspresivnost Stilinovićeva izraza. Bavi se instalacijama, fotografijom, videom, performansima i akcijama.