Preskočite na glavni sadržaj

Ljubavni lokoti Zagreba

Udruga Pipilota i Muzej suvremene umjetnosti organiziraju akciju 'Ljubavni lokoti Zagreba' na prvi dan proljeća, 21. ožujka.Tako se priključujemo običaju raširenom diljem svjetskih metropola i oživljavamo urbanu kulturu grada.
vrijeme: 21.03.2013.
mjesto: Zagreb; MSU, Avenija Dubrovnik 17
url: http://www.msu.hr
Love locks ili Ljubavni lokoti običaj je raširen u više od trideset zemalja svijeta. Zaljubljeni parovi, prijatelji, svi kojima je ljubav važna u životu zajednički stavljaju lokot na određeno mjesto, kao simbol 'zaključane ljubavi'. Ritual se sastoji od zajedničkog postavljanja lokota s ispisanim imenima (ili, možda, njima važan datum), poljupca, zagrljaja, iskrenog pogleda – da bi potom bacili ključić u rijeku ili neko slično bespuće.

U svijetu se ljubavni lokoti mogu vidjeti po mostovima i ogradama važnih građevina, ispred muzeja, po gradskim parkovima i slično. Te se lokacije pretvaraju u popularne turističke punktove, a možete ih pronaći i putem interneta, te tako s dragom vam osobom na putovanjima ostavljati ljubavne lokote diljem svijeta.

Mjesto za postavljanje lokota u Zagrebu je na ogradi ispred MSU-a (desno od glavnog ulaza), a početak akcije je danas, 21. ožujka. Proljeće simbolizira buđenje prirode, života, ljubavi. Upravo na taj dan željeli bismo simbolično obilježiti novi život postavljajući ljubavne lokote koji će ostati trajno na tom mjestu kao umjetnička instalacija, a postavljati se mogu i nakon tog datuma.

Pozivaju se svi građane, turisti, prolaznici i oni kojima je ljubav važna da dođu i postave svoj lokot na predviđeno mjesto.
Inicijator akcije je Udruga Pipilota (Tea Lončar, Martina Nemet, Maja Maček) u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti.
Više informacija o ovoj akciji potražite na www.pipilota.hr.