Preskočite na glavni sadržaj

Vukovarsko lutkarsko proljeće od 18. do 23. ožujka

Vukovarsko lutkarsko proljeće od 18. do 23. ožujka
Na 18. vukovarskom lutkarskom proljeću od 18. do 23. ožujka nastupit će 15 lutkarskih kazališta s ukupno 96 predstava, najavljeno je iz Kazališne družine 'Asser Savus' iz Vinkovaca.
vrijeme: 18.03.2013.
mjesto: Vukovarsko-srijemska županija

Predstave će se održati u gradovima Vukovaru, Vinkovcima, Županji i Iloku te općinama Babina Greda, Lovas, Stari Mikanovci, Nuštar, Bošnjaci, Drenovci, Slakovci Jarmina te u Orašju (BiH), a uz hrvatska kazališta nastupit će i kazališta iz Mostara (BiH) i Novog Sada (Srbija).

Kazalište-domaćin ovogodišnjega Vukovarskog lutkarskog proljeća je Tvornica lutaka Zagreb, koja će nastupiti s predstavom "Baltazar". Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku dolazi s predstavom "Pale sam na svijetu", Gradsko kazalište lutaka Rijeka s "Palačinkom mog života", Zagrebačko kazalište lutaka s predstavom "Postolar i vrag", a Kazalište "Zorin dom", Karlovac s "Najboljim prijateljima", dok će Kazalište Virovitica odigrati "Telefonske priče".

Gradsko kazalište lutaka Split predstavit će se s predstavom "Kako se vjetar spustio među ljude", Teatar "Don Hihot" iz Ivanić Grada odigrat će "Zecmen", a Dječje kazalište "Pinklec" iz Čakovca "A tko si ti". Scena Marin Hrvatskog doma u Vukovaru izvest će predstavu "Jona, jesi li shvatio?", kazalište "Licem u lice" iz Splita "Ajme meni što ću sad?", a Kazalište Ivane Brlić Mažuranić iz Slavonskog Broda "Snježnu kraljicu". Lutkarsko kazalište Mostar nastupit će s predstavom "Tobia", "Pierre Vally Teatar" iz Zagreba s predstavom "Medo protiv gospodina 'Ne može' i gospodina 'To nije u redu'", a Teatar 34 iz Novoga Sada s predstavom "Izgubljeni u bajci".

Osim lutkarskih predstava održat će se izložba domaćina Tvornice lutaka Zagreb, radionice za profesore predmetne nastave s temom "Dramski odgoj i metoda nastanka kazališne predstave za djecu i mlade", te seminar za učitelje razredne nastave i odgajatelje s temom "Lutka-lik iz odabrane bajke-kreiranje, oblikovanje i izrada" koji će voditi edukatori Maja Sviben, Danijela Totić, Silva Kašuba-Katunar i Maja Vojković.

Povelja i nagrada za životno djelo za doprinos umjetnosti lutkarstva bit će dodijeljena redatelju Himzi Nuhanoviću iz Vinkovaca, utemeljitelju Vukovarskog lutkarskog proljeća, a Povelja i nagrada za životno djelo za doprinos glumačkoj umjetnosti lutkarstva prvakinji Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke Almiri Štifanić.

Svečanost otvorenja 18. vukovarskog lutkarskog proljeća održat će se 18. ožujka u Županji, u 12 sati. Tom će prigodom u dvorani "Mladost" biti izvedena predstava "Baltazar" Tvornice lutaka Zagreb. Istoga dana u 20 sati u Ružičkinoj kući u Vukovaru upriličit će se svečanost dodjele povelja i nagrada za životno djelo.

Vukovarsko lutarsko proljeće osnovano je 1996. godine pod nazivom Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a od 1999. godine postoji pod sadašnjim nazivom. Organizator manifestacije je Kazališna družina "Asser Savus" iz Vinkovaca koja je i producent. (Hina)