Preskočite na glavni sadržaj

Laszlo Kerekes (1954. – 2011.): Model / Goli otok

U riječkoj Galeriji O.K., u petak, 22. veljače, s početkom u 21 sat, otvara se izložba vojvođansko-berlinskog umjetnika Laszla  Kerekesa (1954. – 2011.) pod nazivom Model / Goli Otok. Izložba je otvorena do 5. ožujka.
vrijeme: 22.02.2013.
mjesto: Rijeka, Galerija O.K., Franje Račkoga 24a
Laszlo Kerekes, istaknuti vojvođanski i njemački suvremeni umjetnik, jedan od sudionika prvog izdanja riječkog Festivala FONA ( Festival of New Art ), ljeta 2003. godine, rođen je u Staroj Moravici 1954., a umro je u Berlinu 2011. U Berlinu je stanovao i djelovao od 1988. godine do smrti. Umjetničko zanimanje za Kvarner, jadranske otoke, a posebice za topos odnosno 'model' Goli korespondira i s Kerekesevim životnim iskustvima i doživljajima s davnih putovanja po Kvarneru, za 'Titove Jugoslavije' i zlatnog doba riječkih Biennala mladih umjetnika Jugoslavije, na kojima je sudjelovao 80-ih godina. Na poziv Organizatora ( MMC d.o.o. Rijeka – Galerija OK ) Laszlo Kerekes dolazi u Rijeku i sudjeluje na Festivalu kao izlagač, performer i član internacionalne 'posade' artista – putnika odnosno 'novih-hrvatskih-turista' u dugotrajnom MMC-ovom projektu Goli otok – Realnost – Entropija – Novi Hrvatski Turizam.


U Galeriji OK izveo je samostalnu izložbu – multimedijalnu instalaciju 'Point Navigator'; u Ex – tvornici 'Torpedo' multimedijalni performans 'Tri uzroka nesreće'; na Golom otoku snimio je ciklus fotografija na temelju kojih je koncipirao i kreirao mixed-media rad ' Model Goli otok' ( 2003. ) – koji će biti premijerno prezentiran u MMC-ovoj organizaciji u K.U.N.S.-ovoj Galeriji OK gotovo puno desetljeće nakon tog putovanja i nastanka rada, ususret dvogodišnjici autorove smrti i u sklopu ciklusa nejavnih izložbi za MMC-ov Festival FONA 2013. Uslijed koncepcijski predviđene / dopuštene arbitrarnosti postava rada u danom izložbenom prostoru ( premijerno u K.U.N.S.-u, u Galeriji OK ), MODEL GOLI OTOK se kao projekt može datirati i kao specijalni slučaj atributivne participacije Kerekes – MMC 2003 – 2013.
Više o Laszlu Kerekes - ovdje.