Preskočite na glavni sadržaj

Predavanje Monike Faber u Muzeju za umjetnost i obrt

U utorak, 19. veljače, u 19 sati, u Muzeju za umjetnost i obrt, održava se predavanje povjesničarke i teoretičarke fotografije Monike Faber -  Photoinstitut Bonartes u Beču / Nova ustanova za istraživanje povijesne fotografije. Predavanje na engleskom jeziku održava se u sklopu događanja  uz izložbu Hrvatska fotografija okom Petera Knappa.
vrijeme: 19.02.2013. 19,00
mjesto: Zagreb; Muzej a umjetnost i obrt, Trg maršala Tita 10
url: http://www.muo.hr
Monika Faber rođena je u Beču. Studirala je povijest umjetnosti i klasičnu arheologiju na bečkom Sveučilištu, gdje je postigla i doktorat znanosti. Od 1979. do 1999. godine bila je kustosica u Muzeju moderne umjetnosti Zaklade Ludwig u Beču. Njenom zaslugom formirana je 1999. godine Zbirka fotografije kao poseban odjel pri muzeju Albertina, a bila je i voditeljica Zbirke do 2008. godine.

Svoja kontinuirana znanstvena istraživanja i vrednovanja fundusa fotografskih zbirki predstavila je nizom izložbi kao i pratećih kataloga. Osim u Austriji, priredila je brojne izložbe u značajnim svjetskim muzejima. U nakladi Albertine objavila je seriju od pet knjiga pod naslovom Prilozi za povijest fotografije u Austriji u kojima predstavlja istaknute fotografske osobnosti, ali i problematizira pojedine fenomene vezane uz medij fotografije u sociokulturnom kontekstu. Svojim radom značajno je proširila raspon tema i osvijetlila segmente povijesti fotografije koji su bili posve neistraženi.

Prof. dr. Monika Faber danas je ravnateljica Photoinstituta Bonartes u Beču koji je osnovala nakon odlaska iz Albertine. Na bečkom Sveučilištu predavačica je kolegija Povijest fotografije. Također je i kustosica Neue Galerie u New Yorku.