Preskočite na glavni sadržaj

Dragan Kordić u Galeriji VN

U utorak, 5. veljače, u 19 sati, u zagrebačkoj Galeriji VN, otvara se izložba Dragana Kordića pod nazivom 'Noć'. Projekt o noći strukturiran je u pet cjelina: Ne znam (ciklus slika i tekstualna crtica), Zamišljam (ciklus fotografija i tekstualna crtica), Dišem (video i tekstualna crtica), Govorim (serija skulptura/instalacija i tekstualna crtica) i priče. (Iz teksta Sare Salamon). Izložba je otvorena do 22. veljače.
vrijeme: 05.02.2013. 19,00
mjesto: Zagreba; Galerija VN, Ilica 163a
url: http://www.kgz.hr
Raditi s noći, sukobiti se s nezamjetnim i prepustiti se nepoznatome; tada započinje ono izvan polja racionalnog. Kako vidjeti i kako se zabilježiti u nečemu što tek naslućuješ? Pitati se o noći i pitati se o neprimijećenom daje odgovor i o onome znanom. Tada opipavaš granice. Tada se nepoznato nakuplja u poznato.

Projekt o noći autora Dragana Kordića formalno je strukturiran u pet cjelina: Ne znam (ciklus slika i tekstualna crtica), Zamišljam (ciklus fotografija i tekstualna crtica), Dišem (video i tekstualna crtica), Govorim (serija skulptura/instalacija i tekstualna crtica) i priče.

Unutar Ne znam i Dišem on bilježi noć, u prvom bez orijentira, pogleda (kvadratni format), a drugom vremena, zadržavajući video (time-lapse) noći, tame i vlastitog disanja unutar konstante (smijem li reći vječnosti?).

U Zamišljam zapisuje prostor šume u tami, iako na taj način dokumentira i sebe kroz kretanje koje postaje krajnje apstrahirano i linearno. Oblikom svjetla daje oblik tami: on stvara granicu gdje se susreću i postoje iracionalno (noć, mrak) i racionalno (svjetlo). Govorim, geometrijska tijela ikosaedri (sastavljeni od 20 trokutastih ploha, 12 vrhova i 30 bridova –grana dužine 1 metar i izrađeni od materijala pronađenog u šumi) mapirani su u obliku zviježđa i postavljeni na područjima kraj Mrzle vodice, Klane i Kamenjaka. Pravilne geometrijske strukture sastavljene od organskog materijala ulaze u proces raspadanja, nestajanja (ili nastajanja?). Govorim se obraća noći i nebu; pomiruje beskonačno (mitsko) i krhko, gdje jedno postaje drugo. Autor na kraju ostavlja još jedan dokument, osobni, dnevnički u formi priče o boravku na teritoriju mita, noći i šume. Sara Salamon

Dragan Kordić rođen je 1988. godine u Sarajevu. Diplomira  primijenjenu umjetnost na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci 2012. godine, gdje trenutačno živi i radi. Izlagao na skupnim i samostalnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu.