Preskočite na glavni sadržaj

'Pepeljuga' premijerno u Zagrebačkom kazalištu lutaka

'Pepeljuga' premijerno u Zagrebačkom kazalištu lutaka
'Pepeljuga', proslavljena bajka za djecu Charlesa Perraulta, premijerno će se izvesti u utorak, 29. siječnja, u Zagrebačkom kazalištu lutaka (ZKL), gdje će u obliku lutkarskog igrokaza djecu podsjetiti na vrline poput skromnosti, marljivosti i neosvetoljubivosti.
vrijeme: 29.01.2013. 19 h
mjesto: Zagreb, Zagrebačko kazalište lutaka, Trg kralja Tomislava 19
url: http://www.zkl.hr

Zahvaljujući arhetipskoj snazi motiva o unutarnjoj ljepoti koja nužno u konačnici pobjeđuje izvanjsko blještavilo, čaroban svijet te bajke djeca otkrivaju još od pradavnih vremena u različitim kulturama i raznim varijantama, ustvrdila je dramaturginja Željka Udovičić u najavnom tekstu predstave, namijenjene djeci od tri do deset godina starosti.

Po njezinim riječima, upravo poznatost te priče omogućila je da lutke glumci progovore o Pepeljugi kao simbolu novog života koji nastaje iz pepela, koristeći Perraultov okvir, ali i preispitujući suvremenost teme na način koji djeca danas mogu prepoznati.

U ova krizna vremena kada je kategorija morala doista društveno relativizirana važno je djeci reći i ponoviti da su vrline poput skromnosti, marljivosti, neosvetoljubivosti, kao i vjera u ljubav i te kako važne i još uvijek na cijeni, istaknula je.

Bajka o lijepoj djevojci bez roditelja koju maćeha i polusestre pretvore u sluškinju korijene vuče iz prvog stoljeća prije nove ere i grčko-egipatske priče o djevojci čija se tužna sudbina mijenja uz pomoć sandale. Oko 900 godina kasnije, u Kini se pojaljuje Ye Xian koja gubi papučicu, a prijateljuje s ribicom koja je spašava, na Filipinima djevojci Mariji pomaže morski rak, u Vijetnamu ta se djevojka zvala Tam, u Koreji Kongjwi. Isti motiv prepoznaje se i u 'Pričama 1001 noći'.

Popularnu priču prvi u Europi bilježi napolitanac Giambattista Basile početkom 17. stoljeća koji je imenuje Zezolla, a na toj osnovi Charles Perrault 1697. piše bajku prema kojoj je napisan tekst predstave u ZKL-u. Poznata je i 'Pepeljuga' braće Grimm iz 19. stoljeća.

Predstavu režira Saša Broz, a glume Katarina Perica Kirin, Mladen Čutura, Matilda Sorić, Andrea Baković, Daniela Čolić – Prižmić, Anđelko Petric, Žarko Savić, Boris Mirković, Marina Kostelac, Matija Prskalo, Ivica Aničić i Julija Beraković.

Kreatorica lutaka je Vesna Balabanić, kostimografkinja Sandra Dekanić, scenograf Dragutin Broz, autor glazbe Borna Šercar. (Hina)