Preskočite na glavni sadržaj

Zoran Dukić održat će u Zadru koncert i radionicu

Zoran Dukić, hrvatski glazbenik svjetskog glasa i virtuozni majstor gitare, profesor na Escuela Superior de Musica u Barceloni i Royal Conservatory of Music u Den Haagu, održat će koncert u sklopu Koncertne sezone HNK Zadar u četvrtak, 24. siječnja, u Svečanoj dvorani Sveučilišta, s početkom u 20 sati. Na programu su: A. Barrios, A. Ourkouzounov, J. Malats, Á. Piazzolla, J. S. Bach, M. Llobet. Sljedeća dva dana, 25. i 26. siječnja, glazbenik će voditi radionicu za učenike gitare u Glazbenoj školi Blagoje Bersa.
vrijeme: 24.01.2013. u 20 sati
mjesto: Zadar, Svečana dvorana Sveučilišta
url: http://www.hnk-zadar.hr/

Zadarski koncert Zorana Dukića krasit će djela skladatelja različitih glazbenih razdoblja – od baroka do suvremene glazbe. Tako će ovaj vrsni gitarist publici unutar jednog koncerta priuštiti uživanje u izvedbama svih područja njegovih interesa – od baroknog i svevremenskog Johanna Sebastiana Bacha, preko španjolskih majstora 18., 19. i 20. stoljeća, pa sve do svima dragog Argentinca Piazzole i suvremenog Ourkouzounova.

Dukić je gitarist koji je svoj glazbeni put započeo još u šestoj godini i potom svoje druženje s gitarom pretvorio u vrhunski profesionalizam. Pobjednik je niza najvažnijih svjetskih natjecanja gitare kao što su Fernando Sor, Manuel Ponce, Manuel de Falla i Francisco Tárrega i do danas jedini na svijetu pobjednik obaju natjecanja Andrés Segovia  - u Granadi i u Palmi de Mallorca. Na najvećem je španjolskom gitarskom natjecanju u Madridu, održavanom pod pokroviteljstvom kraljevske obitelji, osvojio prvu kao i posebnu nagradu za interpretaciju španjolske glazbe. Osim toga, na mnogim je nadmetanjima osvojio i nagrade publike.
Zoran Dukić gaji posebnu sklonost za španjolski, odnosno južnoamerički glazbeni idiom, od Sora do Albéniza te od Tárrege do Villa-Lobosa. Osobitu pozornost posvećuje suvremenoj glazbi pa se na njegovim koncertima često nalaze skladbe Takemitsua, Henzea, Reilyja, Cartera i Gubajduline, a mnogi su mu skladatelji i posvetili svoja djela. Također, nerijetko održava turneje na kojima izvodi cjelovečernje programe s Bachovom glazbom. Snimao je za diskografske tvrtke u Njemačkoj, Španjolskoj, Belgiji i Kanadi. Student Zagrebačke akademije, a potom Hochschule für Musik u Kölnu, danas je profesor na Escuela Superior de Musica u Barceloni i Royal Conservatory of Music u Den Haagu.
 
Ulaznice za koncert se mogu rezervirati i kupiti na blagajni HNK Zadar od 11 do 13 h od ponedjeljka do petka, te od 11 do 13 h subotom.